Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötet gav Sigge frossa

Annons

Vi tar det ifrån början.

Sigge Larsson, erfaren jägare sedan 50 år, tar varje kväll en runda med sin trädskällande finnspets. Är det tid för fågeljakt, så hänger hagelbössan över axeln, och turen gick från Kruppavägen och in i skogen.

- Vi hade gått en liten sväng och jag var på väg tillbaka genom en ungskog till bilen, när jag hörde det fnasa i buskarna.

- Rätt som det är dyker en björnhona med tre små ungar upp. När honan får syn på mig börjar hon vråla och rusar emot mig.

- Jag får upp bössan och bränner av ett skott mitt framför björnen, så att hon stannar upp.

- Jag ville ju inte skjuta honan, så små ungar som hennes hade aldrig klarat sig, säger Sigge, som genom det överraskande skottet får ett försprång och gömmer sig bakom en buske.

- Som hon vrålade! berättar han vidare, och ungarna tjöt! Det var ett oväsen utan dess like och så satte hon efter mig igen.

På bara två meters håll avlossade Sigge den andra pipan. I huvudhöjd den här gången.

- Jag ramlade i samma veva och skadade vristen, men kom upp och iväg. Honan gav inte upp, utan reste sig på bakbenen och fick syn på mig igen.

- Än en gång kom hon efter, men jag hade fått i en ny patron och sköt ännu ett skott vid sidan om henne, och sprang...!

Sigge Larsson tog sig till bilen, björnarna tystnade och när allt hade blivit lugnt kom också finnspetsen fram. Den hade hållit sig undan fajten.

- Det är ju möjligt att björnen har fått något hagel i sig, så jag ringde polisen och det blev en undersökning samma kväll, men björnarna syntes inte till. Inga blodspår heller, som tur är, jag hade mått väldigt dåligt om jag hade skadat en hona som har tre ungar. Hade jag velat, så hade jag kunnat skjuta henne. Lätt!

- Jag undrar allt hur det gått för den som hamnat i min situation och inte haft någon bössa!?

Sigge Larsson har funderat mycket över varför honan uppträdde som hon gjorde. Fullständigt rasande.

- Jag tror att hon har varit utsatt för vargar, som har försökt ta ungarna, och hon upplevde därför också mig som ett hot.

Det finns varg i trakten. På söndagskvällen såg Kerstin Hansson två vargar vid Gravberg och Sigge Larsson hörde någon dag efter björnmötet två vargar yla.

Mötet med björnen har inte förändrat hans vanor. Han går fortfarande sina rundor med finnspetsen och det blir en fågel mest varje gång.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons