Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötesplatsen som ger mer livskvalitet

Annons

Tidningen besökte Röda Korset som håller öppet hus för långtidssjukskrivna.

Ett femtontal kvinnor är samlade kring kaffeborden, på vilka faten dignar av hembakade bullar.

Det är svårt att tänka sig att flertalet av kvinnorna dras med ständig värk i sina kroppar när man hör skratten klinga högt i lokalen.

- Det är så här det ska vara, en mötesplats. Jag är övertygad om att det här kommer att bli stort till hösten, säger Röda Korsets ordförande och projektledare Gunborg Morén med en blick som lyser av förnöjsamhet.

Vid årsskiftet utökade Röda Korset sin verksamhet med att också ha öppet hus för långtidssjukskrivna måndagar och onsdagar. Verksamheten har fallit kommunen väl i smaken, som därför står för projektanställningen av Kicki Ewert:

- Min uppgift är helt enkelt att finnas här och aktivera folk. Vi har startat med att skicka ut en inbjudan till alla sjukskrivna inom den kommunala organisationen, säger hon.

Mötesplatsen hos Röda Korset är dock inte bara öppen för kommunens anställda som går sjukskrivna:

- På onsdagar får alla komma hit, mötesplatsen är öppen för gammal som ung. Kicki finns här varje dag, vill man komma in och prata eller läsa tidningen så är det fritt fram, säger Gunborg Morén.

Kicki Ewert tar vara på de idéer som besökarna har, lämnar någon förslag på en intressant föreläsning försöker hon att se till att den blir av.

- På tordagseftermiddagarna planerar vi att erbjuda hjälp med läxläsning, finns det någon som är villig att ställa upp och hjälpa till får de gärna höra av sig, säger Morén.

För en tid sedan deltog hon i Röda Korsets regionrådsmöte i Uppsala:

- Där var de jätteimponerade av vårat projekt.

Vad tycker då besökarna:

- Jättebra, vi får träffa andra människor som befinner sig i samma situation i stället för att bara sitta hemma och uggla, säger Maj-Lis Bäck.

- Jag blev nyfiken på vad det här är och gick hit helt förutsättningslöst. Det är bra och kan bli ännu bättre, säger Eva Wilhelmsson.

Gunilla Snibb tyckte det var mycket glädjande att bara få en inbjudan:

- Under de fjorton månader jag varit sjukskriven har jag haft kontakt med min chef och mina kollegor, men från kommunen och Försäkringskassan har jag inte hört ett ljud.

Vad har mötesplatsen för effekt på er?

- Friskare blir man nog inte, men livskvaliteten höjs och man kanske glömmer sina smärtor en stund, säger Maj-Lis Bäck.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons