Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möten i byar ska ge politik publik

Annons

Kommunfullmäktiges sammanträden är alltid öppna för allmänheten som kan komma och lyssna på debatterna. Men det är ytterst få som gör det. En och annan skolklass beordras i studiesyfte till Kristinehallen där sammanträdena äger rum. Och någon enstaka gång sitter demonstranter med och lyssnar när någon brännande fråga är på tapeten.

Men politikerna vill att fler ska lyssna på dem och därför sänder närradion sammanträdena. Men det räcker inte, anser Mikael Rosén. Det är också viktigt att kommunmedborgarna får kontakt med sina politiker och det är inte så lätt med tanke på att kommunen är stor till ytan. De som skulle vilja komma till sammanträdena i Falun har kanske inte alltid möjlighet att ta sig dit.

Mikael Rosén föreslår därför i en motion till fullmäktige att ett eller ett par sammanträden per år flyttas ut till olika byar i kommunen. Där finns ofta bystugor eller andra lokaler där politikerna och åhörare kan rymmas.

Dessa utlokaliserade sammanträden skulle också kunna kombineras med en frågestund där byborna får känna politikerna lite närmare på pulsen, anser han. Politikerna kunde då också få tillfälle att sprida kommunal information till medborgarna.

Och när politikerna väl är ute i byarna får de också möjlighet att göra studiebesök.

- En guidad tur för politiker och tjänstemän skulle säkert vara nyttigt i många fall, skriver Rosén i sin motion.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons