Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte ska ordnas för att diskutera problemen

Annons

Som för allt annat i dagens samhälle finns det lagar som reglerar både djurhållning, fäboddrift, rätten till skogsbete på annans mark och skyldigheten att stängsla så att tamdjur inte orsakar skada på annans egendom.

I fallet med fäbodarna i Dalarna är det flera olika lagar som reglerar verksamheten. En av dem ska troligen ändras i höst, då riksdagen ska fatta beslut efter en utredning som pågått under två år.

Om den lagen, som heter "Lagen om betesrätt vid fäbodar med mera," går igenom kommer rätten till skogsbete för djuren vid fäbodbruk i främst Dalarna och Norrland att stärkas.

Troligen kommer också den gamla sedvanerätten som innebär att den som vill skydda sin egendom från skada själv måste bekosta och uppföra stängsel för att skydda sig mot lösgående fäboddjur, att stärkas i den nya lagen.

Hur skador som ändå uppstår på egendom ska regleras får då tas upp genom tingsrätter och fastighetsdomstolar, enligt lagförslaget.

En av djurägarna, Stefan Rämgård, är positivt inställd till mötet som Kåtilla samfällighetsförening ska ordna för att diskutera problemen.

- Eftersom jag bara har kor och kalvar så är inte problemen så stora för mig.

- Förra året tänkte jag strunta i att ha dem i Rämma, men eftersom folk i Rämma fäbodare uppmuntrade mig att ta dit korna igen, så gjorde jag det.

- Jag skulle gärna ha korna i några andra fäbodar där de kringboende vill ha djur.

Den andre djurägaren har tidningen inte kunnat nå för en kommentar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons