Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte om raset i Vintjärn

Annons

I kväll onsdag kommer information att ges kring det tidigare inträffade gruvraset i Vintjärn. Informationsmötet äger rum klockan 18.00 i Vintjärns Folkets Hus och ska ge de boende i byn fakta om läget och planerade åtgärder. Allmänheten uppmanas samtidigt att inte beträda det avspärrade rasområdet.

Riskinventeringen över det olycksdrabbade området pågår för fullt, men Jan-Åke Holmdahl kan meddela att tagna prover visar att vägnätet i byn inte är hotat av nya ras.

- Borrningar har visat att marken under vägarna har god bärighet, konstaterar han. Markägaren Stora Enso har också borrat i berget med positiva resultat.

- Det är gott om berg.

Problemet finns i området där raset faktiskt inträffat - direkt öster om hockeyrinken. Där hotas en vattenledning som berör fem fastigheter. Jan-Åke Holmdahls bedömning är att endast tjälen i marken håller ihop marken, och att åtgärder måste vidtas så fort som möjligt.

- Tyvärr är sådana här händelser en naturlig del i en gruvbygd som Vintjärn, säger Holmdahl. Och ett stort problem är att detta bland annat drabbar vatten- och avloppssystem. Dessutom påverkas fastighetspriserna i området.

Kommunen har det övergripande ansvaret, det vill säga kommunen måste se över riskerna och se till att något görs. Vintjärns samfällighetsförening äger vattenledningsnätet och har ansvaret, mot de anslutna kunderna, att bekosta en omläggning av rören. Detta arbete kommer då att ske i samarbete med markägaren.

- Det är svårt att beräkna kostnaderna, säger Holmdahl. Det är alltid dyrt att gräva, och nu kommer det att handla om flera hundra meter. Men utgifterna måste försöka hållas till en rimlig nivå - föreningen har redan lagt ut cirka 600 000 kronor på vattennätet. Tidigare sökta kommunala medel har inte beviljats.

detta har hänt | raset i Vintjärn

På kvällen den 14 mars 2003 stängdes vägen i Vintjärn av sedan grottforskare konstaterat ett gruvras i området. Risken för att marken skulle rasa bedömdes som mycket stor och 15-20 bybor isolerades.

Dagen efter kunde grottdykare konstatera att inga vägar eller hus direkt drabbats av raset. I stället lägesbestämdes raset till ett område direkt öster om hockeyrinken. Vägen kunde åter öppnas för trafik.

Efter upptäckterna om ras har kommunen påbörjat en riskinventering över området som fortfarande pågår. Inga vägar eller fastigheter hotas av nya ras, men en vattenledning måste ledas om. I kväll hålls ett möte med byborna kring det kommande arbetet.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons