Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte om gruvsanering

Annons

Det var en gång Sveriges största bergrumsförvaring av olja. Nu ska anläggningen vid Hillängsgruvan avvecklas och på torsdagen hölls informationsmöte.

På plats fanns de som är intresserade men framför allt de som är grannar med anläggningen. Den har fungerat som förvaringsutrymme för olja och ska nu miljösäkras.

Länsstyrelsen ska ge sitt medgivande, innan Sveriges geologiska undersökning, SGU, kan skicka en ansökan till miljödomstolen i Stockholm.

På torsdagen fick ett 15-tal personer lyssna på en tekniskt hyfsat djupgående beskrivning av hur anläggningen fungerat och vad man planerar att göra med den.

På plats fanns bland annat Lars-Göran Karlsson från SGU och tekniske konsulten Ola Lindstrand. Med bilder visade de hur oljan hållits inne i bergrummet med hjälp av vattnets tryck och hur vattnet i fortsättningen kommer att ledas ut i Övre Hillen.

Några fysiska åtgärder är dock alltså ännu inte aktuella. Karlsson beräknar att det i bästa fall kommer att ta sex månader innan miljödomstolen beslutat i ärendet.

SGU har redan för två år sedan haft informationsmöte, men länsstyrelsen ville att de skulle ha det igen.

Brand i Åhlénshuset var anlagd?

Efter det att elden släckts spärrade polisen av lokalen, eftersom man inte håller det för osannolikt att branden var anlagd.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons