Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte om global fråga

Annons

- När jag ser problem vill jag göra någonting åt dem, säger Linnea.

Hon är med i Faluns tjejjour sedan ett par år tillbaka. Tjejjouren arbetar med att stödja unga kvinnor på olika sätt. De har telefonjour en gång i veckan, de håller kurser i självförsvar och de åker runt i skolor och pratar med tjejer om att de ska våga ta plats och säga ifrån.

Och den 11 april är det dags för konferens i Costa Rica. Linnea åker dit med fyra tjejer till från Sverige, som kommer från olika tjej-och kvinnojourer i landet.

Sammanlagt kommer 38 unga kvinnor från Europa och Syd-amerika att delta på jämställdhetskonfensen och de har alla olika erfarenheter av mäns våld mot kvinnor. Många arbetar i kvinnohus och andra har själva blivit utsatta för våld.

Deltagarna från Sverige ska hålla en föreläsning om hur olika organisationer arbetar för att stärka kvinnors ställning.

-Vi ska också prata om hur den svenska riksdagen och regeringen arbetar med de här frågorna, säger Linnea.

Linnea tycker att det är viktigt att man diskuterar jämställdhet på ett globalt plan. Det finns mycket som man kan lära av andras erfarenheter.

Framför allt handlar det om att ändra på värderingar i samhället, genom att föra upp problemen till ytan.

-Här i Sverige kan man exempelvis fråga sig varför det fortfarande är så att män tjänar mer än kvinnor och varför tjejerna är så mycket tystare än killarna i klassrummen.

När Linnea kommer hem från Costa Rica ska hon dela med sig av sina erfarenheter från konferensen. Dessutom har hon också planerat att fortsätta att hålla kontakt med delegaterna inför framtida samarbeten.

I tjejjouren tänker hon fortsätta att engagera sig så länge det behövs.

- Men målet är egentligen att stänga tjejjouren, för då skulle det betyda att det inte längre finns några problem, avslutar Linnea Lindqvist.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons