Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte med skogens vilda

Annons

- Det är så kallt! Men det är roligt att vara här, säger Sandra Westman, Kajsa Nordman och Emma Backmann från Stureskolan.

Till De vildas dag bjöd arrangörerna Jägareförbundet Gävle-Dala och Studiefrämjandet in 163 fjärdeklassare från hela länet. På plats fanns representanter från Orsa Grönklitt, Sportfiskarna, Dalarnas ornitologiska förening, Svenska Naturskyddsföreningen samt från Jägareförbundet och Studiefrämjandet.

- Det är för tredje året i rad vi arrangerar den här dagen, som är gratis för de skolor som är med. Vi vill med den här dagen väcka både barnens och lärarnas intresse för djur och natur, speciellt de barn som kanske inte kommer i kontakt med skogens vilda djur annars. Barnen får chans att känna på pälsar och hudar, lära sig känna igen spillning och lära sig mer om vilda djur över huvud taget, säger Ann-Christine Östholm och Ingrid Flygare från Studiefrämjandet.

Under dagen fick barnen vandra runt till olika stationer och lära sig om fåglar, om vilda djur som björnen och hur man hittar en sådan, jakt, sportfiske, naturliv med mera. Roligast tyckte barnen det var hos Svenska Naturskyddsföreningen där barnen fick veta vilka olika bon man kan bygga till djuren.

- Nu tänker jag lite mer på vad jag kan göra ute i skogen och det är roligt att veta hur djuren bor, säger Emma Blomqvist, fjärdeklassare från Bergsnäs skola i Avesta.

Efteråt fick barnen ta med sig material hem som de själva kan prova på att bygga bon av.

- Det här är ett jättebra initiativ tycker jag, vi är gärna med på det här fler år. Barnen tycker det är så kul att få komma ut, göra någonting annat än att sitta i skolan, säger Marit Grummas Forslund, lärare på Bergsnäs skola i Avesta, som deltar för första gången.

MARTINA JOSEFSSON

Mer läsning

Annons