Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte med makthavare

Annons

För andra året i rad anordnades ungdomstinget. Den dag då en klassrepresentant från alla Faluns högstadie- och gymnasieskolor får chansen att ta med sig just sin klass frågor till de lokala makthavarna.

Ungdomarna hade verkligen inga problem att hitta samtalsämnen. Det handlade om alltifrån dålig ventilation i skolmatsalen till problemet att så få unga i dag går med i politiska partier och om hur viktigt och självklart det är att sopsortera.

En fråga som verkligen väckte engagemang i Rådhuset sessionssal, där kommunalråd Maria Wilje och kommundirektör Mats Sörsten svarade på frågor, var den om ett ungdomens hus.

Det kommer också snart att läggas ett förslag på ett allaktivitetshus som har Fryshuset och Kulturhusets Lava, båda i Stockholm, som förlagor. Det hus som då kan bli aktuellt att förlägga verksamheten i är gamla lantmäteriet, mittemot Östra skolan.

Det som efterlystes av ungdomarna var ett flexibelt hus med plats för både samkväm, konstnärlig och äventyrlig kreativitet.

- Det är viktigt att det är formbart. Ungdomstrender kommer och går och om man satsar så här mycket pengar är det viktigt att det inte bara blir något för oss nu, utan något som finns kvar också för våra barn, sade en av ungdomarna.

Maria Wilje var med på ungdomstinget för andra året i rad. Det frågor som hon märkt att ungdomarna återkommer till hela tiden är bristerna i kollektivtrafiken men också miljöfrågor och just förfrågningar om en fritidslokal för dem i 16-17-årsåldern.

- Det här är jättekul, det känns som om vi når ungdomarna i den demokratiska processen, säger hon.

Om Maria Wilje får som hon vill kommer ungdomstinget att bli en återkommande tradition.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons