Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte i vargreviret

Annons

Bakgrunden till mötet var en uppvaktning hos landshövding Ingrid Dahlberg som Dalarnas jägarförbund och kommunalråden Ann Beskow, Orsa, och Johnny Jones, Rättvik, gjorde i januari.

Önskemålet var att få träffa ansvariga från Naturvårdsverket och länsstyrelsen. Förra veckan träffade landshövdingen ortsbor och jägare i Orsa och i måndags kväll träffade Naturvårdsverket ortsbor i en fäbod mitt i Furudalsreviret. Med på det mötet var även Johnny Jones (c) kommunalråd och ordförande i kommunens rovdjursberedningsgrupp.

- Ett av flera syften med mötet var att starta en dialog i jaktförordningens 28 paragraf. Den handlar om rätten att försvara tamdjur i ett akut läge, i en nödsituation. Det är då inga andra medel står till buds. Det kan handla om att en varg angriper ett får, en kviga eller en jakthund. Naturvårdsverket ska arbeta för en förändring i rovdjursrådet där bland andra skogsägare, Jägarförbundet och LRF är representerat, berättar Johnny Jones.

- Vidare diskuterade vi även ersättningsfrågor och det gäller inte enbart det dödade djuret, utan också det produktionsbortfall det medför. Även den frågan ska Naturvårdsverket ta upp i rovdjursrådet.

Frågor om ersättning och hjälp att sätta upp rovdjursstaket diskuterades och ett eventuellt behov av skyddsjakt.

- Krav på att få skjuta enstaka djur, skyddsjakt behandlades. Närmast är en märkning av individer möjlig och då kan djurägare och jägare kontrollera var flocken befinner sig och skydda sina djur.

- Mötet enades om att fortsatt dialog är nödvändig, dels för att skaffa ett bättre underlag för ställningstagande och beslut, dels för ökad förståelse de olika parterna emellan. Det är viktigt hur berörda uppträder och agerar, till exempel vargspårarna, myndighetspersoner och ortsbor.

- Vi hade ett bra möte med konkreta diskussioner och vi har tagit ett steg framåt. På nationell nivå anses vargetableringen vara en tillgång, men lokalt kan det vara ett problem. Hittills har vi misslyckats att balansera dessa olika intressen.

Johnny Jones anser att kommunfullmäktiges beredningsgrupp i rovdjursfrågor är en instans som ska underlätta det konstruktiva arbetet. Här finns också representanter från Viltvårdskretsen, Naturskyddsföreningen och LRF med.

- Vi är eniga om att arbeta i samförstånd och ingen har rätt och ingen har fel, säger Jones.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons