Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte i Malmö kick för Östersjöstater

Annons

Det är tänkt som nystart och kick för samarbetet när Östersjöstaternas utrikesministrar samlas i Malmö. Men samtidigt finns fler meningsskiljaktigheter och konfliktämnen än på länge mellan länderna.

Östersjöstaternas råd är ett 15-årigt samarbetsforum för länderna runt Östersjön plus EU, Norge och Island. Sverige är ordförandeland fram till halvårsskiftet och prioriterar frågor kring energi och miljö, medborgarnas säkerhet samt handel och investeringar.

Givetvis koncentreras den officiella dagordningen kring dessa ämnen vid utrikesministrarnas överläggningar i Malmö rådhus på onsdagsförmiddagen. Men i bakgrunden ruvade redan vid tisdagskvällens samling andra mer kontroversiella frågor: den rysk-tyska gasledningen, statykonflikten Ryssland-Estland, planerna på rysk råvirkestull som kritiserats av Finland och meningsskiljaktigheterna Tyskland-Polen om det framtida EU-fördraget.

Träffen i Malmö kan i det ljuset delvis ses som förövning till EU-toppmötet i Bryssel vid midsommar. Och vad gäller de svensk-ryska mellanhavandena tar utrikesminister Carl Bildt direkt efter Malmömötet med sig med sig sin ryske kollega Sergej Lavrov till Stockholm för bilaterala överläggningar.

I själva Östersjösamarbetet har många förutsättningar förändrats under de 15 år som rådet funnits. När det bildades hade Sovjetunionen just kollapsat och situationen var oklar. Nu är Estland, Lettland, Litauen och Polen EU-medlemmar och ett nytt, starkt Ryssland har tagit form. Mötet i Malmö är därför ett tillfälle att summera vad som varit och staka ut vägen för framtiden.

"En sak är klar, nämligen att framtidens Östersjösamarbete måste ha en tydligare EU-dimension", skrev Carl Bildt nyligen i en debattartikel i Sydsvenskan inför mötet i Malmö. På dagordningen finns även punkter som gäller att göra samarbetet mer aktivt och resultatorienterat, att hitta nya prioriteringar och nya arbetsformer.

Bildt pekade på vikten av att främja regionens ekonomiska utvecklingsmöjligheter, men samtidigt bättre än hittills slå vakt om miljön. Fosforutsläppen måste snabbt begränsas, arbetet för att förebygga oljekatastrofer stärkas och beredskapen förbättras för att agera snabbt om en allvarlig olycka ändå inträffar, framhöll han.

TT

Mer läsning

Annons