Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot rådjur och sork

Annons

- Många irriterar sig över rådjurens framfart i trädgårdarna.

Finns det sedan godbitar som tulpaner i trädgårdslanden slickar rådjuren sig om munnen lite extra. Metoderna är många hur man ska skydda trädgårdens växter mot rådjuren.

- Merparten är värdelösa, konstaterade Maj-Lis, som också fastslog att rådjuren är intelligenta djur. Många gånger lär de sig ganska snabbt hur de ska ta sig förbi hinder av olika slag.

- Det ska till snygga staket. I värsta fall får man ta till viltstängsel.

Maj-Lis Petterssons föredrag i ämnet "Skydda din trädgård" rönte stor uppskattning bland de 70-talet församlade som till huvuddelen bestod av kvinnor. Maj-Lis pratade odling och växtskydd i potpurriform och visade bilder.

Inte minst uppskattat blev den avslutande frågestunden.

En annan marodör i trädgården är vattensorken. Maj-Lis Petterssons tips var att leta upp sorkgångarna och spruta in kolsyreis. En metod som kväver sorkar ganska snabbt.

- Det är värt att försöka ta död på dem, sa hon, samtidigt som hon även tipsade om den gamla hederliga råttfällan.

Om rådjur och sork tillhör trädgårdsodlares fiender så är det tvärtom med nyckelpigelarven. En underskattad liten varelse att vara rädd om eftersom larvens huvudsakliga föda består av bladlöss.

Om det var tomt och öde i foajén under föredragets gång så blev det rena rusningen efteråt. Trädgårdsodlarföreningens lökar gick åt som smör i solsken och Elsa och Esbjörn Westman från Stora Skedvi hade en strykande åtgång på sina kryddväxter.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons