Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot himlen på fjället

Annons

Den når visserligen inte ända upp, men den ligger i alla fall 750 meter över havet och är en av landets högst belägna minneslundar. Till helgen ska den invigas av Lima-Transtrands kyrkoherde Arne Söderbäck.

- Det finns stort intresse för minneslunden här uppe på fjället. Flera har efterlyst möjligheten att få sprida anhörigas stoft häruppe, berättar fjällprästen Göran Sagen.

Kyrkoherde Söderbäck har tidigare varit fjällpräst i Sälen och det var då, i slutet av 80-talet, som frågan blev aktuell om möjligheten att kunna få sista vilan vid fjällkyrkan.

- Jag såg redan då intresset och behovet av att få någon form av gravplats vid fjällkyrkorna. I dagens moderna samhälle flyttar många människor flera gånger under sin livstid, både inom och utom landet. Deras mest fasta punkt i tillvaron kan då vara fritidshuset och då uppstår också behovet av att kunna få den sista vilan i området där fritidshuset finns, säger Arne Söderbäck.

På den tiden tittade han på att anlägga riktiga kyrkogårdar i anslutning till fjällkyrkorna vid Sälens högfjällshotell och i Tandådalen. Det visade sig så småningom bli omöjligt ekonomiskt och kanske få en omfattning som man inte riktigt hade överblick över.

Dessutom får man inte ha privata kyrkogårdar, och fjällkyrkorna drivs i föreningsform. Det måste vara en församling som äger en kyrkogård och de små församlingarna i Transtrand och Lima kunde inte ta ansvar för stora fjällkyrkogårdar.

Resutatet har nu blivit att man anlagt en minneslund vid Sälens fjällkyrka. Transtrands församling äger marken och församlingens vaktmästare har ansvaret att sprida stoftet efter de avlidna i minneslunden. Fjällkyrkan har det ekonomiska ansvaret för minneslundens anläggning och drift.

Den nya minneslunden ligger bakom fjällkyrkan, i kalfjällsterräng på Köarskärsfjällets södra sluttning. Utsikten är vacker och som sagt, himmelen är ganska nära.

Minneslunden omramas av en grangärdsgård. Här har man anlagt grusade gångvägar med bänkar och vilplatser och som monument har man fraktat dit ett stort sandstensblock. I minneslunden sprids askan anonymt och utan att göra något ingrepp i den känsliga fjällvegetationen.

- Så vitt jag vet är det här den första minneslunden som är knuten till turistisk verksamhet. Men jag skulle tro att även många ortsbor kan tänka sig sista vilan på fjället, säger kyrkoherde Arne Söderbäck.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons