Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot en friskare miljö

Annons

Ett led är att samtliga inom landstingets olika förvaltningar utbildas.

Under måndagen hade all personal vid landstingets tre folkhögskolor i Dalarna samlats till en miljödag vid Malungs folkhögskola. Förutom deltagare från Malungsskolan kom också deltagare från Fornby och Mora folkhögskolor.

Under dagen hölls ett par föreläsningar. Åke Persson föreläste om vårt förhållande till miljöfrågorna och Elisabet Bröms introducerade det aktuella miljöledningssystemet.

Efter de båda föreläsningarna hade man ordnat med ett arbete gruppvis där det diskuterades kring hur miljöledingssystemet kan användas i vår vardag. Bland annat tog man upp vilka frågor vi vill prioritera i miljöarbetet.

- Vi är övertygade om att det här kommer att vara mycket viktigt i framtiden. Om vi kan få ut det bland alla våra kursdeltagare kommer det också att öka miljömedvetandet, säger Backa John-Erik Eriksson som höll i den här miljödagen i Malung.

När en kursdeltagare slutar en kurs vid någon av folkhögskolorna är det mycket viktigt att vederbörande har stora kunskaper i miljömedvetenhet och man ska i det dagliga arbetet hela tiden tänka vilken miljöpåverkan man kan ha.

- Jag vill påstå att vi inom folkhögskolorna har hunnit ganska långt i vårt miljöarbete. När vi nu också utbildar hela personalen, från vaktmästare till rektorer, kommer förhoppningsvis alla att ha miljöfrågorna i åtanke, säger Backa John-Erik Eriksson.

Det är meningen att samtliga landstingets förvaltningar - även sjukvården - ska genomgå den här miljöutbildningen för att få ett miljövänligare samhälle.

Vid den här miljödagen i Malung medverkade också landstingets miljöchef Dan Romell som är landstingets förste miljöchef. Han menar att de frågor man i första hand trycker hårt på i dag gäller resor och transporter, vad de betyder för miljön, energiförbrukningen och utsläpp i vatten.

- Det är viktigt att vi tar fram en "handbok" då det gäller miljöarbetet, som följer en central linje, säger Kjell Westerdahl som företrädde Mora folkhögskola vid seminariet i Malung.

- Jag tycker också att folkhögskolorna har kommit mycket långt i det här arbetet. Vi kan nog påstå att vi ligger i fronten för att skapa förutsättningar för en bättre miljö, säger Westerdahl.

Ett hundratal personer deltog under den mycket givande miljödagen.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons