Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt det nya spöket

Annons

I år har gamla spöken fått nytt sällskap av brukspatronen Bergsten, bankir och Slottets ägare på 1600-talet.

"Hemma på Elsborg" är en rolig och upplysande vandring genom Faluns historia, som arrangeras av Elsborgs stadsdelsförening.

Örjan Hamrin berättar historien, men här och där dyker upp skådespelare och dramatiserar. Handlingen är en blandning från tidigt 1600-tal och senare sekler.

Det sägs att namnet Elsborg kom från en rik gumma som hette Elsa. Örjan Hamrin berättar om en ortforskare som nu påstår att Elsa aldrig har funnits.

Spöket Elsa lyckas skrämma besökarna rejält när hon plötsligt rusar ut ur en kur.

- Jag bodde visst på Barfredsgården! Forskarna vet inget, säger en arg Elsa och ger sig hotande på Hamrin.

I år har det tillkommit en ny scen med brukspatron Bergsten där Magnus Hård af Segerstad gör sin debut i spelet.

Brukspatronen Bergsten dyker upp vid Elsborgs Slott och berättar om dess historia. Han berättar om sin resa till Italien där han inspirerades av byggnadskonsten i Torino och byggde sedan tornet på Slottet. Han berättar även om hur han en gång i tiden köpte stadsteatern i Falun, för att rädda den från nedläggning.

- Alla berättelser bygger på verkliga händelser, säger Örjan Hamrin, som har varit med och guidat nyfikna besökare sedan stadsdelsvandringen började sommaren 1991.

Hittills har han berättat historien om Elsborg för över nio tusen besökare. Nu hoppas han på att snart få se den tiotusende besökaren.

Spelet äger rum under sju sommarkvällar, 2-4 juli samt 12-15 augusti.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons