Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot bättre vetande

Annons

Trots att flertalet jägare vet bättre, så florerar det, just i jägarkretsar, vilda rykten om att de skandinaviska vargarna är utplanterade från djurparker.

Jag uppmanar dem som sprider sådana floskler: Sätt ut era egna hundar i vildmarken och låt dem klara sig själva!

Snart skulle ni få lära att det fungerar inte alls. Svältande skulle de driva omkring och söka sig till bebyggelsen och människorna som de är vana att få mat av. Era hundar skulle bli ett betydligt större problem än vad vargarna är i dag.

Samma sak skulle ha hänt med utplanterade djurparksvargar. Dels har de aldrig lärt sig jaga. De har fått all sin mat av människor och hade följaktligen sökt sig till människor för att få sin hunger stillad.

Risken är stor att de i sin utsvultenhet desperat skaffat sig föda genom att anfalla människor. De har ju ingen medfödd skräck för mänsklig vittring. En sådan olycka hände i Gysinge.

Att lära tama vargar jaga är en process som kan ta flera år. Och till det krävs stora inhägnade marker med levande bytesdjur och ständig uppsikt av människor som till en början förser djuren med föda.

Så småningom kanske de lär sig fånga bytesdjur och med tur kan de efter lång tid bli självförsörjande. Men någon fruktan för den mänskliga vittringen, den tillägnar den sig säkerligen aldrig.

NILS ASPENSTRÖM

Mer läsning

Annons