Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskva: USA:s robotplan verkligt hot

Annons

USA:s planer på att installera ett försvarssystem mot robotar i Östeuropa hotar Ryssland, hävdar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i en artikel.

De underminerar också samarbetet i FN, skriver han i fredagens nummer av den ryska tidningen Moskovskije Novosti.

"Om våra partner i väst ställer upp delar av det amerikanska nationella antirobotförsvarssystemet under förevändning av ett 'iranskt hot' _ vad är då poängen med FN:s säkerhetsråd?".

"Jag hoppas att våra amerikanska partner tänker på detta, speciellt som de uppmanar oss att bekämpa ett hypotetiskt hot medan de skapar ett verkligt hot mot vår säkerhet."

Washington vill installera robotskölden i Polen, Tjeckien och södra Kaukasus för att skydda Europa mot robotar från stater som Iran och Nordkorea.

Amerikanska tjänstemän invänder att systemet inte är riktat mot Ryssland och hursomhelst snabbt skulle bli fullständigt utslaget av ett anfall med Rysslands enorma robotarsenal.

Ryssland och USA ska i egenskap av permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd på lördagen rösta om nya straffåtgärder mot Iran för dess vägran att avbryta anrikningen av uran.

TT

Mer läsning

Annons