Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskéaktivister slog till igen

Annons

Unga islamister förde bort nio personer från "en bordell" i Pakistans huvudstad Islamabad på lördagen. Eftersom de flesta var kineser släpptes de snart av diplomatiska skäl.

Anläggningen i ett av den pakistanska huvudstadens rikare områden sysslar med akupunktur och massage, men även "mer än så", sade Abdul Rashid Ghazi, ledare för den omstridda Röda moskén.

"Utländska flickor vid massagecentrat deltog i syndiga handlingar med män", hette det i ett pressmeddelande från moskéns studenter.

Studentpatrullen kom till kliniken i tre bilar mitt i natten. De tio burkaklädda kvinnorna och 20 män stormade in med batonger i högsta hugg. Nio personer, varav sex kinesiskor, tvingades med till Röda moskén.

Hårdföra islamister från moskén i centrala Islamabad har nyligen kidnappat poliser och genomfört räder mot andra påstådda bordeller samt butiker som säljer musik och film, vilket anses vulgärt.

Röda moskén har blivit ett problem för president Pervez Musharraf, som säger att han kan hålla tillbaka den växande islamismen i Pakistan, som med sina 160 miljoner invånare är ett av världens största muslimska länder. Moskén har bland annat även utfärdat en fatwa, ett religiöst dekret, mot en kvinnlig minister för att hon kramat om en man i samband med en välgörenhetstillställning.

På eftermiddagen meddelade Abdul Rashid Ghazi att de religiösa studenterna hade frigivit samtliga nio personer. Han sade att gisslan släpptes sedan myndigheterna lovat att stänga alla inrättningar i Islamabad där män får massage av kvinnor. Omtanken om den pakistansk-kinesiska vänskapen ska också ha spelat in, sade han.

Att det var just kinesiska medborgare som hölls fångna i moskén var extra besvärande för den pakistanska regeringen. Regimen i den stora grannen i norr är dess viktigaste allierade.

Röda moskén håller sig dock ifrån de senaste dagarnas raseri mot författaren Salman Rushdie, som utsätts för en hatvåg i Pakistan sedan Storbritannien beslutat att adla honom. I samband med fredagsbönen uppmanade Abdul Aziz, bror till Abdul Rashid Ghazi, anhängarna att fokusera på efterlevnad av islamisk lag, sharia, snarare än att demonstrera mot Rushdie.

TT

Mer läsning

Annons