Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mosippan i riskzonen

Annons

Mosippan börjar bli allt ovanligare i landet och Naturvårdsverket håller på att ta fram ett åtgärdsprogram för att skydda den.

I Dalarna har blomman varit relativt vanlig men den håller på att minska även här.

- Varje växtplats som försvinner är tråkigt för dem som gläds åt mosippan och brukar gå och titta på den, säger Uno Skog på länsstyrelsen.

Och det är just nu som den har sin korta blomningstid och därför ska länsstyrelsen i samarbete med Dalarnas botaniska sällskap försöka inventera hur många som finns kvar.

Det starkaste fästet för Mosippan är Malungs kommun och det är främst där inventeringen ska göras på kända växtplatser.

- Men vi kommer inte att hinna med alla, säger Uno Skog.

Och många känner man inte ens till vare sig i Malungs kommun eller annorstädes. De finns inte inrapporterade till Dalarnas botaniska sällskaps databas eftersom blomman tidigare ansetts så vanlig.

- Så vi har inget gammalt referensmaterial att gå tillbaka till. Men folk i trakten vet säkert var den växer. Det vore välkommet om folk ringde och berättade hur många blommor det finns på de växtplatser de känner till.

Och databasen ger heller inget svar på hur stora mosippebestånden varit så därför är det svårt att veta hur mycket de kan ha minskat. Icke blommande plantor på en växtplats kan också vara ett tecken till att mosippan är på tillbakagång. Inventeringen som nu görs ska därför bli ett basmaterial att utgå ifrån då vidare utveckling ska studeras.

Mosippan trivs på sandiga tallhedar och i gles skog. Ett av skälen till att den minskar är att skogen blir allt tätare kring växtplatserna.

Mosippans lilla frö är också mycket kortlivat och måste hinna gro samma år det fälls. Och då bör det vara på bar och blottad jord för att det ska gå vägen.

Länsstyrelsen planerar därför att bränna av ett område i närheten av en växtplats för att se om det skulle få bestånden att öka.

Den som känner till en växtplats i Dalarna och vill hjälpa till i kartläggningen kan ringa till länsstyrelsen på tel: 023-810 00 eller till Inge Palmqvist som ansvarar för Dalarnas botaniska sällskaps databas på 0241-106 62.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons