Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morot och piska mot opiumodlare

Annons

Styresmännen på den afghanska landsbygden ska få mer pengar av USA för att utrota vallmoodlingarna och skynda på den ekonomiska utvecklingen.

På det sättet hoppas Washington att få stopp på landets narkotikahandel.

Strategin för hur kriget mot narkotikan ska föras presenteras på torsdagen. Tanken är också att bättre samordna kampen mot narkotikan med kampen mot talibanerna.

Talesmän för regeringen sade att den nya strategin för Afghanistan, som är källan till omkring 90 procent av världens opium, dessutom kommer att innehålla en utbildningskampanj mot vallmoodling.

En tjänsteman på utrikesdepartementet sade att den nya taktiken bygger på att upproret i landet och narkotikahandeln hänger ihop allt mer.

Man tror också att de lokala styresmännen ofta är bättre på att ta itu med vallmoodlingarna än regeringen och ska sporras att göra mer.

En rådgivare i kongressen sade att planen innehåller det underförstådda hotet att styresmän som inte tar itu med droghandeln får mindre pengar för utveckling.

Narkotikahandeln från Afghanistan har ökat stadigt sedan talibanregimen avsattes i slutet på 2001.

Talibanerna arbetade framgångsrikt för att fått stopp för odling av opiumvallmo. Efter talibanernas tog odlandet och smugglingen fart igen.

TT

Mer läsning

Annons