Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörksuggor till Italien

Annons

Allt från Jussi Björling till mörksuggor, Dalhalla och Vasaloppet. Det tar 14 medieelever med sig till Italien nästa vecka - i utställningsform.

- Det ska bli jättekul, men det är lite svårt att förstå italienarna för de är inte så bra på engelska, säger Pauline Wesströ.

I ett års tid har elever ur medie-programmet, årskurs två och tre på Hagagymnasiet, arbetat med en utställning om Dalarna. I går invigdes den av kommundirektör Lars Ivarsson.

- Den kommer säkert att väcka uppmärksamhet i Italien, betonade han.

De italienska eleverna i EU-samarbetet har tidigare varit i Borlänge och visat upp en utställning om sitt landskap, Puglia. Och nu är det alltså Hagaelevernas tur.

- Vi ska bo två veckor i värdfamiljer, göra utflykter och även måla olika miljöer där, berättar Madelen Johansson.

Det är svårt att beskriva Dalarna på bara 20 utställningstavlor, men medieeleverna har lyckats bra med urvalet. Med egna målningar, egna fotografier och även inlånade från Dalarnas Tidningar visar de ett lockande och varierat landskap. Här visas de fyra års- tiderna, lucia, påskkärringar, Falu gruva, Carl Larsson, dalahästar och Hanses-bilar. Bland mycket annat.

- Den kopia vi tar med till Italien ska visas upp på skolan och sedan ska den finnas permanent i ett kloster i Castellaneta, säger Rolf Sund, en av tre lärare som följer med på resan.

Utställningen kommer även att hamna i Borlänge stadshus för allmän beskådan.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons