Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkret först med älgpark

Annons

Nu har Dalarna fått sin första älgpark och det i den lilla fjällbyn Mörkret vid foten av Fulufjället. På lördagen femdubblades säkert befolkningen i Mörkret, det för att få se Lars och Anqie Björnebyes tre älgar i den stora älgparken.

Sedan kommunalrådet Herbert Halvarsson, som härstammar just från Mörkret, invigt den nya älgparken och klippt bandet så väntade en snabb fika. Därefter väntade älgarna. Det även bokstavligen, för överraskande nog stod Helga och Hilbert och väntade på besökarna. Så den här gången slapp Lars leda ut älghägnets första gäster till de tre älgarna som vistas inne i det enorma hägnet.

- Nu har vi verkligen tur när de står och väntar på oss, kommenterade Lars den lyckade premiärturen.

Under ett år har Lars och hans hustru Anqie jobbat med att förverkliga sin älgpark och tillhörande "mooseum".

- Vi har hela tiden känt jättefint stöd från alla bybor, men det går inte att gå ifrån Lars-åke Brus från kommunens näringslivskontor. Utan hans förmåga att öppna dörrar hade det här projektet aldrig gått att genomföra, säger Lars.

Så trots att det bara är att ge sig ut på första bästa skogsväg för att få chansen att se älgarna i deras naturliga miljö, så kom ändå orstbefolkningen för att få uppleva Lars och Anqies tre älgar och alla var lika glada över älgmötet.

- Men för många utländska besökare kommer det här att bli enda chansen att säkert få se älg, menar Lars.

Visst kommer det att bli älggaranti i entréslanten, men så länge hägnet bjuder på så mycket mat och gömställen, så är det så långt ifrån en djurparksupplevelse man kan komma.

- Nu gäller det att locka in en del av alla de gäster som ska besöka nationalparken hit till oss. Då kommer det här att gå bra och vi kan driva Fulufjällsgården vidare, säger Lars Björnebye.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons