Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morkarlbyhöjdens rektor JO-anmäld

Annons

Sista dagen innan jullovet i fjol polisanmälde Morkarlbyhöjdens rektor Barbro Morén 13-åringen för misshandel. Först några dagar in på vårterminen fick hans föräldrar veta något om händelsen då de fick ett brev från polisen som sa att förundersökningen mot deras son var nerlagd.

- Vi tycker att det är mycket märkligt att ingen på skolan hört av sig till oss, säger Micael Hjälte.

När han hörde av sig till rektorn Barbro Morén fick han bara beskedet att skolan inte hade någon skyldighet att informera föräldrarna.

- Vi tycker inte att skolan har agerat för barnens bästa, säger Micael Hjälte, som inte heller hört något från den andra pojkens föräldrar.

- Vår son har umgåtts med den här pojken under jullovet och när vi frågar dem om händelsen kommer de inte ens ihåg den, säger Micael Hjälte som ifrågasätter om det som verkar vara ett vanligt bråk mellan två pojkar verkligen var värt en polisanmälan.

- Men om det nu var en riktig misshandel, hur kan skolan då bara skicka hem två 13-åringar som kanske mår jättedåligt utan att göra någon egen uppföljning eller informera föräldrarna. Vi har ju inte kunnat prata med vår son om det här, säger Micael Hjälte.

Han tycker att det verkar som om skolan bara har lassat över problemen till polisen.

- Vi tycker inte att skolan har skött det här på rätt sätt och det är därför vi gör den här anmälan så att någon utomstående kan reda ut om det verkligen är så här det ska gå till på skolan, säger Micael Hjälte.

Barbro Morén har inga kommentarer till anmälan.

- Jag har inte informerats om den, säger hon.

Borde inte skolan ha informerat föräldrarna om den här polisanmälningen?

- Det kanske är etiskt rätt, men skolan har ingen skyldighet att informera föräldrarna. Det är beklagligt att det blev så här, säger Barbro Morén som tror att det kan ha berott på att det var sista dagen på terminen att ingen hörde av sig till familjen.

- Det finns rutiner, men i det här fallet har det inte fungerat, säger hon.

Var händelsen verkligen värd en polisanmälan?

- Absolut, det var allvarligt och mycket upprörd stämning, säger Barbro Morén.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons