Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörk poliskontroll

Annons

Cirka 800 bilister har under den gångna helgen kontrollerats och åtta körde med alkohol i blodet. Av de åtta som ertappades var det en som var grovt rattfull, fyra rattfyllerister och tre som klarade sig då man låg under 0.2 promille.

Fyra av de bilförare som åkte fast förlorade sina körkort direkt. Den som var mest onykter hade 1,3 promille i blodet och då handlar det om grov rattfylla.

- Den här gången har vi koncentrerat oss enbart på att kontrollera nykterheten bland bilisterna. Det är bara att konstatera att det är fyra gånger vanligare med rattfulla förare i Sälenfjällen än det är i riket i övrigt, säger polisinspektören Kjell Thomson vid trafikpolisen.

Det här betyder också att kontrollerna av bilförarnas nykterhetstillstånd kommer att fortsätta under vintern, De sker under hela dygnet.

Många bilförare som fastnar i kontrollerna är sådana som druckit alkohol på kvällen och anser sig nyktra eller kapabla att köra bil dagen efter. Men det finns också alltför många som tar sig några öl i samband med after ski och sedan tar bilen hem till stugan.

När det gäller de som ertappades med att vara rattfulla den här helgen var samtliga turister och män. Både unga och äldre bilförare. Ingen kvinna ertappades med att köra rattfull.

Polisens kontroller har varit placerade efter fjällvägen vid Lindvallen, Tandådalen och vid Gammelgården. Två patruller har arbetat under hela helgen med blåskontrollerna och man avslutade visiten i Sälenfjällen på söndagseftermiddagen.

- Men vi kommer att fortsätta med att kontrollera bilisternas nykterhet under hela vintern, säger polisinpektör Kjell Thomson.

Polisen anser att det är anmärkningsvärt att så många kör berusade i Sälenfjällen. Risken är mycket stor att fastna i någon av kontrollerna, eftersom polisens arbetsmetoder har blivit allt effektivare. Polisen dyker också upp emellanåt även inne i stugområdena med vetskap om att många bilister tar bilen från krogen till stugan, även om det i en del fall rör sig om en sträcka på några hundratal meter.

Det är oftast turister som åker fast i polisens nykterhetskontroller. Ortsborna kör sällan rattfulla. När en av hundra grips för att kört rattfull i Sälenfjällen vet man också att det finns ett stort mörkertal. Många tar risken och kör bil sedan man druckit men klarar sig ändå.

Rattfulla bilförare efter vägarna i Sälenområdet är utan tvekan ett av de allra största trafikproblemen i området. Några hastighetskontroller hade inte polisen den här gången under de tre dagar man höll till i Sälenfjällen.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons