Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morgoncyklisterna syns knappt

Annons

Nu har hösten kommit och det är mörkt ute när man far till jobbet. Varje dag klockan 6.30 cyklar jag på cykel- och gångvägen förbi Mora folkhögskola, genom centrala Mora och över Badstubacksbron. Jag möter många gångtrafikanter och cyklister under min cykeltur. Flera saknar reflexer och cykelbelysning. Detta gör att de knappt syns när de kommer. Häromdagen höll jag på att cykla rätt på en mörkklädd man och kvinna som kom gående på cykel- och gångvägen. Det var i sista sekund jag upptäckte dem. Det var otäckt. Jag fattar inte att folk törs vistas ute i mörkret utan att synas. En allvarlig olycka kan lätt hända. En reflex är en billig livförsäkring. Den är inte dyrare än att alla har råd att skaffa en.

Till dig som cyklar utan belysning vill jag säga; skaffa belysning genast. Har du råd att köpa cykel har du också råd med belysning.

Du som vistas ute i mörkret, utan att synas, gör det med livet som insats. Det är ungefär som rysk roulette, om du vet vad det är. Om en olycka händer, för att du inte syns, så skadar du inte bara dig själv, du kan också skada andra. I skolorna brukar man ibland dela ut gratis reflexer till barnen. Det kanske vore en bra idé att göra lika på våra arbetsplatser för att få även vuxna att bära reflex.

EN SOM SYNS I TRAFIKEN

Mer läsning

Annons