Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morgårdshammars förluster fortsätter

Annons

Morgårdshammar AB har brutet räkenskapsår. Delårsrapporten 1 juli till den 31 december 2002 visade en likviditetsbrist på 72 miljoner kronor, pengarna forsade ur bolaget.

Det efter stora omkostnader i det stora valsverksprojekt Morgårdshammar AB vann i december 2001 hos North American Stainless i Ghent, Kentucky, USA. 400-miljonersprojektet var Morgårns största i modern historia.

Nu har delårsrapporten från 1 juli till 31 december 2003 registrerats och likviditeten i Morgårn är nu återställd. Morgårn hade vid årsskiftet 30 miljoner i kontanter och kortfristiga placeringar.

Det var i november i fjol som vd Lars Fors Fick sparken efter en förlust på helåret 2002/2003 på hela 20,5 miljoner trots att Morgårdshammars nettoomsättning ökat på helårsbasis från 372 till 442 miljoner.

Det var inte bara Fors som fick gå. Morgårn lämnade ifrån sig hela maskinverkstaden när Morgårn bantades med 80 arbetstillfällen nu i våras då ägaren, den italienska Danielikoncernen, bytte strategi och valde produktion i lågprisland.

Morgårdshammar orderingång fortsätter att förbättras något. Delårsrapporten visar att koncernens orderingång ökat med sex miljoner till 234 miljoner. Men Morgårdshammars förluster fortsätter, moderbolaget i Morgårdshammar har gått från en vinst på 3,1 miljoner för ett år sedan till en förlust på 22,1 miljoner och Morgårns förluster tynger hela koncernen vars samlade förlust blev 14 miljoner.

Förlusttyngda Morgårdshammar har dragit ned inventeringarna från 10,6 miljoner till 400 000 kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons