Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morgårdshammar AB åter ett stabilt företag

Annons

Morgårdshammar ser ut att ha lämnat de skakiga åren bakom sig. 150-åriga Morgårdshammar AB var nära att gå omkull för tre år sedan då man gjorde brakförlust på ett stort projekt i USA och maskinverkstaden blödde.

Kraftig bantning, maskinverkstaden såldes. Knappt 200 anställda blev ett ingenjörsbolag med 111 anställda enligt det senaste bokslutet. I dag söker Morgårdshammar personal.

Morgårdshammars omsättning ökar och efter bokslutsårets utgång har orderingången fortsatt. 2005-2006 ökade Morgårdshammars omsättning med 42 miljoner kronor till 371 miljoner. Jämför man det med åren då man också körde maskinverkstaden så syns det att det vänt för Morgårdshammar.

Det gamla bruket går nu med stadig vinst, 26 miljoner kronor.

Det går så bra att ägaren till och med får en aktieutdelning på 9,7 miljoner.

Utan att ha kontrollerat alla bokslut sedan Volvo sålde Morgårdshammar i slutet på 1980-talet så kan man nog rimligen gissa att det är första året i italiensk ägo som Morgårdshammar gått så bra att det blivit en aktieutdelning till Danieli.

"Den föreslagna utdelningen reducerar bolagets soliditet till 60 procent. Soliditeten är mot bakgrund av att bolagets verksamhet fortsatt bedrivs med lönsamhet betryggande. Likviditeten i bolaget bedöms kunna upprätthållas på en likaledes betryggande nivå", skriver vd Anders Eriksson i bokslutet.

Att Morgårdshammar frisknat till syns också i sjukfrånvarostatistiken, sjukfrånvaron sjönk till 2,28 procent (4,7 procent).

Det som inte är roligt är att Morgårdshammar AB inte investerat en enda krona och om Folksam skulle ha med bolaget i sin jämställdhetskartläggning skulle man finna att styrelsen och hela den verkställande ledningen bara består av män.

På mansfronten kan dock Morgårdshammar glädja sig åt att Dan Sandberg efter bokslutsåret lämnade över vd-skapet till 39-åriga Anders Eriksson. Ett generationsskifte.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons