Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morfar blir förebild

Annons

- Jag hörde talat om det här med Klassmorfar för ett år sedan. Nu när jag riskerar att bli sysslolös bestämde jag mig för att dra i gång, säger Hasse Stohr.

Hasse vill hellre sätta sig själv och andra i nyttigt arbete.

Idén med Klassmorfar går ut på att äldre arbetslösa män ska kunna gå in och stötta i skolan, utan att konkurrera med lärare och annan personal.

- 80 procent av lärarna är kvinnor och många barn lever med sina mammor. Det behövs manliga förebilder, säger Hasse Stohr.

Själv har han senast varit projektledare för Kom hem-bredband, men där tryter jobbet och Hasse vet hur svårt det är för en man över 60 att få arbete. För många är det tufft när telefonen tystnar.

Han har kollat läget på flera skolor i länet. Till slut fick Hasse napp genom gamla kontakter. En av de knattar han tränat i hockey har blivit chef i Svärdsjö skoldistrikt och Jan-Erik Andrén tände på idén, liksom distriktets rektorer.

Länsarbetsnämnden har också gett klartecken. Meningen är att arbetslöshetsersättningen ska betalas ut via skolan. Hasse Stohr vill också bilda en ideell förening där enskilda och föreningar kan stötta. Han jagar folk som är villiga att sitta i styrelsen, och särskilt en kassör.

Tanken är att föreningen ska söka sponsorer och spä på betalningen till dem som ställer upp som klassmorfar.

En klassmorfar ska ha ett prickfritt förflutet. Han får fyra veckors teoretisk utbildning på Fornby folkhögskola och åtta veckors praktik.

- Många av dem har ju inte varit i skolan sedan 50-talet. Det är en jädra skillnad mot när en annan gick i skolan. Jag tycker lite synd om lärarna ibland, det var tystare på min tid, men barnen är spontana och glada och det är bra, säger Hasse.

Han påpekar att sparkraven i skolorna har lett till att elever som har det svårt ibland inte får det extra stöd de behöver.

- Är man med som vuxen i skolan och får barnens förtroende så kan man slippa problem med klotter och sabotage, säger han.

Hasse Stohr är otålig att komma i gång, men det är mycket som ska klaffa. Utbildningen på Fornby kommer förmodligen i gång efter årsskiftet.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons