Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkta fria

Annons

De tre personer som suttit häktade, misstänkta för mordet på Borlängebon Fredrik Forsgren i Fagersta förra våren, släpptes ur häktet klockan 10.00 i går.

Enligt kammaråklagare Carl-Johan Norström är de fortfarande misstänkta, även om misstankarna försvagats.

I går skulle de tre misstänkta personerna ha åtalats misstänkta för mord, alternativt medhjälp till mord. I stället släpptes de ur häktet. Bevisen räcker inte för att väcka åtal i nuläget.

Carl-Johan Norström anser inte heller att det längre finns några häktningsskäl, på grund av att de inte längre bedöms kunna försvåra utredningen.

Man kan dock konstatera att det ska mycket till innan en person misstänkt för mord eller medhjälp släpps ur häktet innan rättegång. För de brott som är aktuella gäller så kallad obligatorisk häktning.

Det innebär att när det är fråga om särskilt allvarlig brottslighet som mord eller våldtäkt, så ska rätten häkta den misstänkte om det inte är uppenbart att häktningsskäl saknas. Det kan handla om att personen redan befinner sig i fängelse eller är svårt sjuk och vårdas på sjukhus.

Ingen annan sitter i nuläget frihetsberövad som misstänkt för brottet. Polisen är mycket förtegen om orsakerna till att de tre misstänkta släpps.

På vilket sätt misstankarna försvagats eller hur arbetet med mordutredningen nu kommer fortsätta kan man inte säga något om eftersom det råder yppandeförbud så länge som förundersökningen pågår. Det har tingsrätten beslutat om.

Man kan väl inte kalla detta för annat än ett bakslag för utredningen?

- Det som är att vi inte har tillräckligt så det räcker till åtal, säger Ulf Palm, pressansvarig vid polisen i Västmanland.

De personer som nu släppts är en 24-årig hudiksvallsbo med rötter i Dalarna, som har suttit häktad sedan den 9 november. En 22-årig Fagerstabo har suttit häktad sedan den 30 november. Den misstänkte 22-åringens mamma, en 40-årig Fagerstabo har suttit häktad sedan den 17 januari.

I och med att de inte längre sitter häktade finns ingen tidsgräns för när åtal ska väckas.

Den 22-årige Fredrik Forsgren hittades mördad vid sjön Flogen utanför Fagersta den 4 maj. Han tros ha mördats omkring den 22 april.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons