Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordhot mot dalapolitiker

Annons

Brevet är skrivet av någon med klart invandrarfientliga åsikter och underskrivet med "Godnatt diktator".

Det är Särnblad Stoors inställning i invandrarfrågor och homosexuellas rättigheter som avsändaren vänder sig emot.

Hot mot politiker är ett växande problem i Sverige och många har utsatts för hot som upplevts som skrämmande både för den egna personen och för närstående.

Hittills har politiker i Dalarna dock varit förskonade mot tyngre hot - fram till nu.

Särnblad Stoors vill inte dramatisera situationen eller berätta i detalj vad som står i brevet men säger att hon självklart inte är oberörd av det som hänt:

- Det är klart att man upplever det hela som mycket obehagligt. Självklart så går tankarna till vad som hände med Olof Palme och Anna Lindh, säger hon.

Anneli Särnblad Stoors berättar att hon under åren som aktiv politiker har fått många mer eller mindre otrevliga brev, folk som vill att hon ska "hålla tyst", "inte säga något mer" eller "sluta som politiker".

- De har jag inte tagit så allvarligt på, konstaterar hon.

Men det brev som nyligen damp ner i Särnblad Stoors postlåda är av en helt annan karaktär, det är ett uttalat dödshot mot henne och hennes nära.

- Man skriver att jag "älskar homosexuella" och att "vi vet var du bor". Jag sitter i lagutskottet som behandlar frågor om homosexuellas rättigheter, det kan väl vara en förklaring till varför jag utsätts.

Anneli Särnblad Stoors säger att hon aldrig kommer att acceptera att bli tystad genom hot som dessa, att hon vägrar att bli skrämd utan vill i stället uppmana människor att stå upp för demokratin.

- Hot mot politiker ökar, jag tror inte att folk vet hur illa det är. Vi måste säga ifrån, vem vill eller vågar annars ta på sig politiska uppdrag i framtiden? frågar sig Anneli Särnblad Stoors.

Säkerhetspolisen är informerad om mordhoten mot Särnblad och ytterligare en s-politiker i Dalarna, Kurt Kvarnström från Avesta.

HARALD LOHSE ANNAKARIN LITH

Mer läsning

Annons