Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordfall uppskjutet - igen

Annons

Beslutet fattades sedan åklagaren Olle Sohlberg gått med på försvarets begäran om en kompletterande undersökning av bevismaterial som inlämnats till Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL. Samtidigt meddelar lagmannen vid Mora tingsrätt att 28 vittnen kommer att kallas till förhör under rättegången.

Det är nu tredje gången som åtalet skjuts upp i elfte timmen. I förra fredagens besked om framflyttning kunde polisen meddela att åklagaren och försvaret var helt eniga om att åtal skulle väckas i dag. Försvarets begäran den här gången motiveras med att de vill ha en kompletterande analys av material som finns vid SKL. Än en gång hänvisar de till en paragraf i rättegångsbalken. Efter övervägande har åklagaren Olle Sohlberg gått med på försvarets begäran.

-Vi har fått besked om att analysen ska vara klar i mitten av nästa vecka, säger polisens presstalesman Bo Persson.

Nytt datum för åtal är nu satt till 27 februari, det vill säga nästa fredag.

- Det är åklagarens sak att ta ställning till försvarets begäran och att därefter komma med en begäran till tingsrätten, säger Lars-Erik Bergström, lagman vid Mora tingsrätt och även den som kommer att vara rättens ordförande under rättegången.

Han berättar att 28 vittnen kommer att kallas till förhör under rättegången men att någon kallelse inte går ut förrän åtal är väckt.

Tillsammans med fyra nämndemän är det Lars-Erik Bergström som ska ta ställning till om 39-åringen är skyldig till mordet.

Kommer ni att gå igenom förundersökningsmaterialet inan rättegången?

- Nämndemännen har tillgång till materialet och vill de så får de läsa. Som ordförande ska jag döma utifrån de muntliga förhandlingarna. Det finns inget formellt hinder men är en oskriven regel, säger Lars-Erik Bergström.

Hur utses nämndemännen?

- Det enda kriteriet är att de ska kunna sitta med under alla rättegångsdagarna. Det räcker egentligen med två men vi måste gardera oss för eventuell sjukdom och liknande. Typen av brott har ingen betydelse för vilka nämndemän som utses och naturligtvis ska vi se till att ingen jävssituation kan uppstå. Några nämndemän från Äppelbo lär det inte bli.

De ständiga ändringarna av rättegångsdatum med kort varsel måste väl ställa till problem?

- Visst är det besvärligt men vi måste prioritera. Mål med häktade inblandade har alltid förtur eftersom det är mycket allvarligt att hålla personer frihetsberövade, säger Lars-Erik Bergström.

Han säger också att ingen del av huvudförhandlingen kommer att hållas bakom lyckta dörrar.

De datum som nu är avsatta för rättegången är 3, 4, 8, 11, 12, 15, 16, 17, 18 och 19 mars, varav några av de sista är reservdatum.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons