Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordet på 19-åriga Malin förblir olöst?

Annons

Wihlborg konstaterade att fallet avskrivs då brott ej längre kan styrkas.

- Det är alltid tråkigt att man tvingas att lämna ett fall ouppklarat, säger tf. utredningschefen, Jan-Olov Källström vid polisen i Ludvika.

- Jag är dock av den uppfattningen att allt som gått att göra för att bringa klarhet i fallet också har blivit gjort.

Det var under natten mellan den 6-7 juni 2002 som den då 19-åriga kvinnan försvann efter en åktur med en 45-årig man i en stulen bil till trakterna av Mässan i Gonäs utanför Ludvika.

- Vi satte in alla tänkbara resurser för att söka efter den saknade i området. Vi hade polishundar, helikopter och massor av frivilliga ute i markerna för att leta efter Malin.

- Trots att vi var i trakterna av den plats där hon sedermera anträffades. Hade vi inte den där rätta turen att hamna rätt. De män, som ägde den båt som kvarlevorna anträffades intill, använde inte båten under hela 2002.

- Om så hade varit fallet hade vi hamnat i ett helt annat läge i utredningen, tror Källström.

Det var först den 23 april 2003 som kvarlevorna anträffats av båtägaren vid Väsmans strandkant intill Ullnäsnoret.

- Jag vågar påstå att just det sena anträffandet av den döda kroppen är huvudorsaken till att vi aldrig fick några riktiga spår att gå efter. Under de 10 månader som kroppen var försvunnen blev tyvärr stora delar av tänkbara spår förstörda, konstaterar Jan-Olov Källström.

De sista svaren från SKL (Statens kriminaltekniska anstalt) i Linköping ankom i förra veckan. Det handlade om ett antal detaljer som anträffades i närheten av fyndplatsen.

- Tyvärr var även dessa negativa ur vår synpunkt och då har vi i dagsläget inget mer att hoppas på, suckar Källström.

På frågan om vad som skulle kunna kasta nytt ljus över Malin Eriksson-Dahls död svarar han:

- Att någon träder fram med uppgifter som direkt kan bindas till gärningsmannen. Eller att gärningsmannen själv träder fram och erkänner.

Den 45-årige man från Ludvika, som förmodligen var den siste att se Malin i livet, anhölls 2003 som skäligen misstänkt för att ha bragt henne om livet.

Mannen försattes dock på fri fot efter förhör då åklagare och polis inte hade tillräckliga bevis för att åtala honom i tingsrätten.

Hittills under 2000-talet har polisen i Ludvika haft tre uppmärksammade mord. I mars 2000 mordet på pizzeriaägaren Aziz Mengjiqi, 44. Juni 2002 mordet på Malin Eriksson-Dahl, 19. 2004 mordet på Solveig Kallio, 27.

Alla tre morden är ännu så länge ouppklarade.

- Jag behöver väl knappast tilllägga att det känns oerhört frustrerande och jobbigt för oss alla som arbetat med fallen, kommenterar Källström.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons