Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mordet kan ha ett samband med den stora knarkhärvan"

Annons

Advokaten som företräder den mördade Violeta Godevskas make skriver till Högsta domstolen att det kan inte uteslutas att mordet kan ha något med den tidigare brottutredningen att göra.

Det var på söndagsförmiddagen den 21 juli som en anställd fann den svårt sargade kroppen inne i restaurangens lokaler.

En stor mordutredning drogs i gång och redan på natten greps en 23-årig man som på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Han är släkt med paret som drev restaurangen och vistades illegalt i Sverige för att under flera år arbeta på Heden utan att myndigheterna visste något.

På torsdag kommer Falu tingsrätt att ta ställning till om 23-åringen ska stanna kvar i häkte. Det sker vid en häktningsförhandling bakom stängda dörrar där förundersökningsledaren, kammaråklagare Per-Göran Persson, får redogöra för hur långt polisens utredning kommit.

Om det skulle visa sig att bevisen inte längre håller kan tingsrätten försätta 23-åringen på fri fot.

Han blir då ett fall för Migrationsverket och kan bli utvisad om han inte ansöker om asyl för att få stanna i Sverige i väntan på verkets beslut.

Redan för åtta månader sedan, torsdagen den 29 november 2001, berättade Violeta Godevskas 43-årige make att han var rädd för att något kunde hända hustrun och barnen.

Det var när åklagaren Catharina Wikner frågade om från vem han fått ett paket med heroin som pant för ett obetalt lån.

Mannen svarade: "I dagens läge vill jag inte prata om det. Jag tänker på min familj".

Hans försvarare, advokat Göran Lock, påtalade också vid rättegången klientens oro för att säga sanningen.

Falu tingsrätts dom i målet överklagades till Svea hovrätt och under förhöret där avslöjade 43-åringen namnet på den som gav honom paketet med heroin.

Hovrättens dom kom mitt under semestern och därför var det bråda tider för de advokater som skulle begära prövningstillstånd för att försöka få upp målet till Högsta domstolen, HD.

43-åringens advokat, Göran Lock, har begärt anstånd med att slutligt utveckla grunderna för talan och för prövningstillstånd.

Han skriver bland annat till HD: "Enligt senaste besked från förundersökningsledaren gällande denna händelse drivs utredningen förutsättningslöst och det kan i vart fall för närvarande inte uteslutas att mordet kan ha något med den tidigare brottutredningen beträffande (Violetas 43-årige make) att göra".

Advokaten skriver vidare: "Av den anledningen och då (maken) på grund av det inträffade dels chockats och dels tvingats prioritera omsorg och arrangemang beträffande sina barn med mera, har vi inte tillräckligt kunna samråda beträffande överklagandets utformning".

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons