Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morddömd psykpatient bedömdes fel

Annons

Socialstyrelsen har granskat journalen för den patient som i april förra året mördade en medpatient på Skönviks rättspsykiatriska klinik i Säter. Myndigheten fann brister i riskbedömningen av patienten.

I april förra året dödades en 46-årig patient av en medpatient som nyligen flyttats till kliniken. Den då 36-årige patienten vårdades på en säkerhetsavdelning, tillsammans med fem andra patienter. I granskningen av journalerna har Socialstyrelsen funnit att det fanns dagliga anteckningar om mannens hälsotillstånd. Kritiken riktar sig mot att det inte fanns någon riskbedömning, trots att patienten hade svårt att kontrollera impulser och snabbt uppblossande aggressivitet.

- Fakta fanns i journalerna, men det var inte sammanfattat. Eftersom patienten fanns på en säkerhetsavdelning så är det i sig en riskbedömning vi gjort, säger chefsöverläkare Göran Källberg i en kommentar till granskningen.

Mannen var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. I tingsrätten dömdes mannen till tio års fängelse för mord.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons