Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrännarna slog till när gästerna sov

Annons

Den yxbeväpnade mannen sprang fram till ett av hotellets fönster, som vetter in till Statsbaren, och slog sönder det. Sedan kastade den andre mannen in en brandbomb i puben. Enligt vittnen flydde de båda sedan i riktning mot Avesta i en vit Volvo 740.

Av hotellets tiotalet gäster är de flesta journalister från Aftonbladet och Expressen som befinner sig i Hedemora på grund av polismordet.

Aftonbladets Hasse Rosenthal som tillsammans med kollegan Katrin Krantz sitter i en bil ute på Stora torget blev vittne till attentatet.

- Det hela gick så snabbt. Plötsligt kommer de två männen bara gående över torget. Så slår de sönder rutan och kastar in ett brinnande föremål.

De båda reportrarna sprang in i hotellet för att väcka de andra gästerna.

- Det var väldigt obehagligt, först fick vi inte upp dörren till hotellet där vi visste att folk låg och sov, säger Katrin Krantz.

Till Radio Dalarna säger Rosentahl att han tror att attentatet var riktat mot journalisterna som bodde på hotellet.

- Det kan ha att göra med att vi jobbar med polismordet, säger han till radion.

Polisen såg dock inga direkta kopplingar mellan de båda dåden under måndagsförmiddagen.

- Vi vet bara att det hänt men ser inga kopplingar, vi vet heller inte varför brandbomben kastades in i hotellet eller vem som gjorde det, säger Dalapolisens press-ansvarige Bo Persson.

- Polisen kan inte avfärda kopplingen mellan dåden så länge de inte har gripit mördaren eller någon misstänkt, säger Rosenthal.

Expressens reporter Tommy Schönstedt låg och sov i sitt hotellrum vid attacken.

- Först trodde jag att det var ett skämt när min kompis ringde och väckte mig, jag kände ingen brandrök. Men sedan hörde jag skrik ute i korridoren och förstod att det var allvar. Jag rafsade åt mig lite grejer och hoppade ut genom fönstret, säger han.

Tre bilar från räddningstjänsten var snabbt på plats.

- Vi hade själva branden under kontroll vid halvfyratiden. Byggnaden har en öppen vindsvåning, hade elden hunnit ta sig dit hade det kunnat bli ett helt annat scenario, säger brandförman Alf Lundevall.

Han berättar att det vällde rök ur byggnaden när de anlände till hotellet.

- Så vi valde att bryta oss in från två håll.

Hotellet evakuerades och polisen spärrade av området runt hotellet.

Attentatet betecknas som mordbrand.

Ingen av hotellets gäster skadades vid dådet.

Mer läsning

Annons