Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrännare går fri

Annons

Mannen var desperat efter hjälp när han ringde psykmottagningen i Falun en dag i januari förra året. Han var mycket deprimerad och hade självmordsplaner. Men i Falun fick han ingen hjälp, berättade mannen under rättegången i Falu tingsrätt:

- De sa att jag skulle vända mig till Säters sjukhus. Jag sa att jag mådde så dåligt att jag inte orkade ta mig till Säter. Då fick jag en tid på onsdagen, två dagar senare.

41-åringen klarade inte väntan på hjälp. I sitt förvirrade tillstånd tände han eld på sitt hus i Kniva. Sambons hela bohag brann upp.

När polisen kom till platsen stod huset i lågor, och mannen berättade att det var han som tänt på. Inför rätten har han sagt att han varken kan erkänna eller förneka eftersom han inte minns något av det inträffade. Han dömdes för mordbrand, till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 41-åringen överklagade.

I veckan kom hovrättsdomen. Hovrätten fastställer att mannen ska dömas för mordbrand, men ändrar påföljden till skyddstillsyn. 41-åringen lider nämligen inte längre av en allvarlig psykisk störning, vilket gör det omöjligt att döma honom till rättspsykiatrisk vård. Han led dock av en allvarlig psykiatrisk störning vid gärningstillfället, vilket gör det omöjligt att nu döma honom till fängelse.

Därför anser man att det är mest ändamålsenligt att 41-åringen får skyddstillsyn med föreskrift om öppen psykiatrisk vård.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons