Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbränder i malpåse

Annons

De två mest uppmärksammade mordbränderna är de som inträffade vid Åsens Fjällgård i Transtrand den 22 december 2000 och natten mellan den 18 och 19 oktober förra året. Polisen är helt övertygad om att dessa båda bränder är mordbränder. Men trots en omfattande utredning och många förhör har polisen kört fast i utredningen som nu läggs i "malpåse" tills vidare. Ytterligare en mordbrand som utreds är när skyttepaviljongen i Transtrand brändes ner för några år sedan. Också här går en mordbrännare lös.

- Men vi tar naturligtvis upp utredningen igen så fort vi får något avgörande tips säger utredningsledaren Hans Nylund.

- Det här har också förorsakat en uppskruvad stämning i hela bygden och skapat en mycket olustig situation att vi inte lyckats lösa det här säger polisinspektören Kjell Röngård i Sälen.

Det finns personer som pekat ut andra som kan vara skyldiga men det finns inget som bevisar detta och i dagsläget har polisen inga misstankar mot någon. Det har heller aldrig funnits några misstankar som varit så starka att några förhör med eventuell gärningsman kunnat göras.

Det finns också flera polisanmälningar från ägarna av Åsens Fjällgård om en hotbild som finns mot dem och där bland annat telefonsamtal och skadegörelse på en bil förekommit. Vid ett tillfälle har också en ambulans kallats till deras hem för att hämta en sjuk person. Men det var någon som hade bluffat om detta men polisen har inte lyckats spåra någon skyldig.

De utredningar som gjorts av bland annat brandtekniker visar dock klart att bägge bränderna vid Åsens Fjällgård är anlagda. Och detta stöds bland annat av vittnesuppgifter från personer som varit vid brandplatserna i ett tidigt skede.

- Vi har naturligtvis inte gett upp men i dagsläget har vi helt enkelt kört fast. Det måste komma fram nya tips eller uppgifter om vi skall kunna lösa de här mordbränderna säger polisinspektören Kjell Röngård.

Polisen har förhört ett fyrtotal vittnen och man har inte fått fram några uppgifter som lett till en mordbrännare. Man har heller inte kunnat hitta något motiv till bränderna. En del av det förhörsmaterial som finns är sekretessbelagt med hänsyn till de personer som finns utpekade eller på annat sätt figurerar i utredningen.

- Det har vi gjort för att ingen skall utpekas och att det som finns är allt för lösa påståenden säger polisinspektör Kjell Röngård.

- Det är bara att konstatera. I dagsläget har vi helt enkelt kört fast. Det finns ingen ledtråd och heller ingen misstänkt. Och då har vi funnit att vi inte kan komma längre utan att mordbrandsutredningen tills vidare i alla fall får läggas i "malpåse" säger utredningsledaren Hans Nylund.

- Men så fort vi får in något intressant tips eller andra uppgifter som är intressanta kommer vi att ta upp utredingen igen säger Kjell Röngård.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons