Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrand stängde flera butiker i stan

Annons

Räddningstjänsten fick kvart i ett larm om vad polisen rubricerar som mordbrand i ett garage samma fastighet som Systembolaget. Här hade ett automatiskt brandlarm utlösts. Det skulle visa sig att brand utbrutit i ett garage intill det larmet kom ifrån.

Flera garage ligger intill varandra och det handlar om mycket stora ytor att söka igenom. Detta i kombination med en mycket kraftig rökutveckling försvårade lokaliseringen av branden. Det skulle krävas tre rökdykarinsatser för att lokalisera branden och tillintetgöra den.

Branden hade börjat på Systembolagets lastkaj i garaget och rökutvecklingen var kraftig från pressad kartong och annan bråte på lastkajen.

För räddningstjänstens personal blev det ett såväl besvärligt som tidskrävande arbete innan allt var under kontroll. Först kvart i sex på lördagsmorgonen kunde räddningstjänsten lämna platsen.

I den tidiga morgonen kunde omfattande rökskador konstateras i hela fastigheten Sveagatan 9-11. Bilar som funnits i garaget hade även de blivit rejält sot- skadade. Även i grannfastigheten kunde omfattande rökskador konstateras.

Systembolaget och flera andra butiker i grannskapet tvingades på lördagen ta beslutet att hålla stängt tills vidare. Detta då det krävdes omfattande sanerings-arbeten efter branden.

- Brand? Vad är det här för nåt?

Utanför Systembolaget var på lördagen irritationen i besvikna helgkunders röster mycket tydlig.

Istället för att få ströva runt i butiken och plocka bland flaskor och burkar möttes de av ett nedfällt galler framför entrédörren och en handtextad skylt. Den upplyste om att det var stängt på grund av brand och att kunderna hänvisades till systembutikerna i Falun, Säter och Djurås. Inte precis det besked lördagskunderna sett fram emot...

Carola Broberg hos Tant Brun vid Sveagatan, mitt emot System-bolaget, hade för sin del sett fram emot en lugn lördag hemma. En lördag då hon skulle klara av lite målningsarbeten hemma. Tant Brun har nämligen stängt på lördagar. I varje fall normalt. Men rök och sot från branden hade genom ventilationen kommit in i lokalerna och som flera andra företagare fick Carola istället för målning ägna en del av lördagen åt att få bort den värsta röklukten.

- Jag är ändå inte värst utsatt, det här går säkert att få ordning på, ansåg Carola.

En förundersökning som gäller misstänkt mordbrand har inletts. Beslut om detta togs på lördagsmorgonen. Polisens tekniker kommer efter helgen att göra en brandplatsundersökning.

Ännu sent på söndagen hade någon misstänkt för mordbranden ännu inte gripits.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons