Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordåtalad kvar i häkte

Annons

Den 34-årige man som åtalats för ett mord i Växjö 1992 ska stanna i häkte till domen faller i slutet av mars, enligt Växjö tingsrätt. Åklagaren yrkade på tio års fängelse, medan mannen själv vill bli frikänd.

Vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson slog tvärt emot det fast i sin plädering att en kedja av omständigheter styrker att 34-åringen är mördaren. Hon yrkar tio års fängelse i stället för livstid eftersom den åtalade bara var 19 år när mordet begicks.

Rättegången, som avslutades på fredagen, gäller mordet på en 26-årig reservofficer som sköts ihjäl med flera skott utanför sitt hem i Växjö i mars 1992. Mordet såg i åratal ut att förbli ouppklarat, trots att 34-åringen 1992 rörde sig i kretsar med anknytning till mordoffret.

Vändpunkten kom när den åtalades flickvän vid tiden för mordet år 2005 tog kontakt med polisen och pekade ut ex-pojkvännen som trolig mördare. Motivet skulle vara att han ville hämnas för ett sexövergrepp som 26-åringen påstods ha gjort sig skyldig till. Därefter har också en annan reservofficer framträtt och berättat att han hade lånat ut sin tjänstepistol till den misstänkte strax före mordet.

Thomas Olsson säger att uppgiften om pistolen är besvärande, men att det är svårt att så långt i efterhand bemöta påståendet om vapenlånet.

Han yrkade att hans klient skulle försättas på fri fot i avvaktan på domen den 30 mars. Men efter bara tio minuters överläggning beslöt domstolen att 34-åringen ska stanna i häkte. Men det beslutet kan kontinuerligt omprövas hela tiden fram till domen.

TT

Mer läsning

Annons