Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordåtal skjuts upp än en gång

Annons

- Vi förstår att det här är frustrerande för alla inblandade men åklagaren och försvaret har nu enats om att åtalet kommer att väckas nästa fredag så det lär bli svårt för försvaret att begära någon ytterligare förlängning, säger Bo Persson.

Anledningen till förlängningen har är en begäran från 39-åringens försvarare, Tomas Wikner, om ytterligare tid för genomgång av det mycket omfattande förundersökningsmaterialet. Han hänvisar i sin begäran till Rättegångsbalkens 23:e kapitel, 18:e paragrafen, en lagtext som säger följande: "Den misstänkte och hans försvarare har rätt att fortlöpande, i den mån det kan ske utan men för utredningen, ta del av vad som har förekommit vid undersökningen. De har vidare rätt att ange den utredning de anser önskvärd och i övrigt anföra vad de anser nödvändigt. Underrättelse härom ska lämnas eller sändas till den misstänkte och hans försvarare, varvid skäligt rådrum skall beredas dem. Åtal får inte beslutas, innan detta har skett".

Regeln garanterar att den misstänkte och hans försvarare får tillfälle att lämna synpunkter på utredningen och även ha önskemål om komplettering i enskilda frågor. De ska även kunna tillföra uppgifter som kan vara av betydelse för åklagarens beslut i åtalsfrågan.

När 39-åringen häktades den 18 september 2003 meddelades samtidigt att åtal skulle vara väckt senast den 9 oktober. Sedan dess har omhäktningsförhandlingar hållits var tredje vecka fram till den 27 januari då åtalsbeslutet övergick till att skjutas upp en vecka i taget.

Framflyttningen av åtalsdatum innebär även att de tidigare meddelade datumen för rättegången ändras. Vilka dagar som nu blir aktuella är ännu så länge oklart.

Varken 39-åringens försvarare Tomas Wikner eller vice chefsåklagare Olle Sohlberg har kunnat nås för en kommentar.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons