Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarsnigel på regeringens bord

Annons

Mördarsniglarna blir nu en fråga för regeringen. Det är Lennart Sacrédeus, kristdemokratisk riksdagsledamot i skatteutskottet, som efterlyser krafttag mot skadedjuret.

Han har nu riktat en fråga i riksdagen till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) vad regeringen är beredd att göra för att komma tillrätta med det växande problemet med mördarsniglarnas förökning.

Det är inte längre bara privathushåll och odlingsintresserade som drabbats, utan även kommersiella grönsaksodlare och lantbruk, konstaterar Sacrédeus.

Mördarsnigeln _ eller spansk skogssnigel som den egentligen heter _ kan bli upp till 15 centimeter lång. Födan består i första hand av växter, men sniglarna drar sig inte för att tugga i sig även kadaver. Arten härstammar från den Pyreneiska halvön men har spritts över Europa. Den påträffades 1975 i Skåne och har sedan dess etablerat sig i naturen norrut till Värmland och södra Dalarna samt längs kusten norrut till Ångermanland, enligt Nationalencyklopedin. Under sommaren kan snigeln även påträffas i kustlandet längre norrut i Norrland.

TT

Mer läsning

Annons