Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarsnigel eller inte

Annons

Detta med anledning av att stora sniglar har påträffats i trädgårdar, bland annat på östra Högbergsområdet ned mot Marnästjärn.

Det var på torsdagen som en villaägare från det aktuella området gjorde tidningen uppmärksammad på fenomenet och kom in med sig några exemplar av de uppseendeväckande varelserna.

Han ville gärna veta om det är den fruktade mördarsnigeln som håller på att invadera efter den hittills mycket regniga sommaren.

- De här hittade jag på en stig ner mot Marnästjärn, men vi har även sett exemplar i vår trädgård. Vi har dock inte lagt märke till att de gjort någon skada, berättar han.

NLT har, via miljöskyddskontoret, låtit sända sniglarna till Naturhistoriska museet i Göteborg för artbestämning.

Det är nämligen inte helt lätt att avgöra om det handlar om "mördarsniglar" eller vanliga men förvuxna svenska skogssniglar.

- Den enda som kan det är professorn och tillika förste museiintendenten Ted von Proschwitz. Det är dit de ska, konstaterade inspektör Eriksson som för några år sedan fick bekräftat att "mördarsniglar" bland annat fanns i en trädgård vid Vasagatan i centrum.

Likheten mellan stora svenska sniglar och den spanska arten är nämligen mycket stor. Det krävs enligt uppgift en obduktion för att säkert avgöra vad som är vilket. För lekmän kan det bara bli fråga om gissningar.

Det är således med spänning vi ser fram mot ett besked från professorn som personligen tycker det finns anledning att hålla ett öga på arten.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons