Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarens försprång allt längre

Annons

Ett kraftigt töväder under tiden tisdag till fredag i förra veckan kan ha blottlagt bilvraken från den snö som täckte området. Detta kan också ha varit den direkta orsaken till att de utbrända bilvraken då också anträffades.

I ett av bagageutrymmen anträffades då även resterna från en mördad människa.

- Vi vet inte hur länge bilarna kan ha funnits på platsen, säger kommissarie Bo Persson vid Polisen Dalarna i Borlänge.

- Vad jag kan säga är att spåret var "kallt" när vår personal ankom till platsen förra fredagen. Våra tekniker har sina metoder för att få fram hur länge fordonen kan ha befunnits på platsen.

Vad polisen med säkerhet vet är att bil nummer två, en Ford Sierra, stals i Säter under natten till den 17 januari. Den Saab, som också anträffades på platsen, stals i Kopparberg redan den 23 december.

Rent teoretiskt kan alltså mördaren eller mördarna ha begått sitt fruktansvärda brott just den 17 januari. Om offret, som enligt säkra källor är en kvinna, mördades på skogsvägen i Björsjö eller på annan plats har ännu inte kunnat avgöras.

Den rättsmedicinska obduktionen ska ge svar på såväl identitet och förhoppningsvis även på om personen var död eller inte när bilen antändes. Även det område kring fyndplatsen, som just nu undersöks av teknikerna, kan eventuellt ge ytterligare svar om vad som kan ha hänt på platsen.

Den tekniska undersökningen av den nu upptinade marken pågick även under torsdagen och fortsätter i dag. Vad denna har givit för resultat avslöjas ännu inte.

Spaningsledningen vill dessutom ännu inte avslöja vem eller vilka det var som gav det avgörande tipset om de båda bilarnas belägenhet i dag för en vecka sedan.

De ansvariga vill inte ens svara på om det var en privatperson som gjorde upptäckten.

Att den mördade skulle vara en kvinna från Ludvika i 20-årsåldern var uppgifter som cirkulerade under gårdagen.

Något som polisen avfärdade som felaktigt. Vilka teorier som ledningen nu arbetar med är belagda med sekretess.

- Arbetet går bra och den plan och organisation, som vi har satt samman från olika delar av länet, arbetar helt enligt våra ritningar.

- Kommissarie Anders Pettersson, Borlänge, är operativ chef för utredningen och kommissarie Roland Axelsson, Ludvika, är ansvarig för förhörsdelen.

Bo Persson omtalade vidare att en handfull poliser under gårdagen genomförde "Operation dörrknackning" i Björsjö. En hel del intressanta uppgifter kommer nu att bearbetas.

Totalt arbetar ett 20-tal poliser med fallet i Björsjö.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons