Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördaren sände texter till tv-bolag

Annons

Cho Seung-Hui skickade i väg ett brev till mediebolaget NBC mellan dubbelmordet och massakern på Virginia Tech i USA i måndags, då 32 personer miste livet.

Försändelsen innehöll bilder och texter och var adresserad till NBC i New York, uppgav poliskommissarien Steven Flaherty vid Virginia-polisen på onsdagen.

MSNBC, ett dotterbolag till NBC, sade att materialet innehöll en video och ett flera sidor långt uttalande. Det visade sig att försändelsen hade skickats mellan dubbelmordet i studenthemmet och vansinnesskjutningarna i Norris Hall.

Brevet kom fram till NBC på onsdagsmorgonen. Flaherty sade att NBC omedelbart hade överlämnat materialet till den federala polisen FBI.

Redan för 1,5 år sedan varnades både polis och universitetsledning för Cho Seung-Huis asociala och skrämmande beteende.

Vittnen beskriver den 23-årige engelskastudenten som en ensamvarg, oerhört tystlåten och nätt och jämnt närvarande på lektionerna. Två pjäser som han skrivit, nu utlagda på internet, är fyllda av död och brutala mord.

I oktober 2005 läste Cho upp en dikt på en lektion i kreativt skrivande. De andra eleverna blev så rädda för hans ord att nästan hela klassen vägrade komma på nästa lektion. Efteråt fick han individuell undervisning i två månader.

Lärarinnan Lucinda Roy kände sig själv hotad, varslade både polisen och universitetsledningen och uppmanade Cho att söka hjälp. Men han vägrade och eftersom några specifika hot aldrig uttalades kunde inga tvångsåtgärder sättas in.

Amerikanska massmedier och polisen i Virginia försöker nu pussla ihop hur och varför Cho Seung-Hui blev USA:s värste skolmördare hittills. Han ska inte ha lämnat något självmordsbrev efter sig, däremot två stycken tresidiga utskrifter fyllda med hat mot rika och privilegierade. På ena armen hade han skrivit med rött bläck: "Ismail Ax". Men vad det ska betyda verkar ännu ingen veta.

Det är även oklart varför de två första offren mördades och varför det sedan dröjde till nästa slakt. Försändelsen till NBC kan ge en del av förklaringen.

Uppgifter om att Cho skulle ha haft ett förhållande med, eller ens känt den först mördade flickan, avvisas bestämt av hennes rumskamrat, som anlände till platsen strax efter morden.

Rumskamratens besked om att den mördade flickans pojkvän hade flera vapen fick polisen att först rikta in sig på honom, stoppa hans bil och förhöra honom _ något som blev en av orsakerna till att hela universitetet inte stängdes efter de första morden.

I måndags vaknade mördaren före gryningen.

Han satte sig ner vid sin dator, vilket fick hans rumskamrat att kort vakna till. Han gick på toaletten, men sade precis som vanligt varken hej eller god morgon till en korridorgranne som också vaknat. Han borstade tänderna och tog någon form av medicin.

Två timmar senare sköt han ihjäl två personer på studenthemmet bredvid. Ytterligare två timmar därefter sköts 30 andra metodiskt ihjäl i några föreläsningssalar, innan han vände ett av sina nyligen inhandlade vapen mot sig själv.

TT

Mer läsning

Annons