Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördaren fick nobben

Annons

Sedan mannen dömts för det uppmärksammade gisslanmordet i Mora på sin före detta hustru, Luminje Krasniqi, har parets tre barn haft sina morföräldrar som vårdnadshavare.

Mannen hade i sitt yrkande begärt att få träffa barnen enligt ett uppgjort schema och att de inledande mötena skulle ske i närvaro av en kontaktperson från socialförvaltningen i Borlänge, där barnen bor.

I domen anger tingsrätten att pappans intresse av att träffa sina barn ska stå tillbaka till förmån för barnens behov av trygghet. Som stöd för detta anges de utredningar som gjorts och barnens inställning till umgänge med pappan. Att pappan är samme man som dömts för mordet på barnens mor har haft stor påverkan på barnen. Detta säger bland annat utlåtande från läkare och socialtjänsten.

- Bilden har varit precis likadan hela tiden, barnen är rädda för pappan, säger advokat Jesper Hansen som representerar morföräldrarna.

Under den tid mannen hade permission från den rättspsykiatriska vård han dömdes till har barnen, enligt morföräldrarna, visat tydliga tecken på rädsla. Pappan har hela tiden hävdat att barnens rädsla har skapats av morföräldrarna. Men tingsrätten har inte funnit något stöd för det påståendet.

- Min klient hade förhoppningen att åtminstone de två yngsta barnen skulle få träffa honom, att den äldsta dottern säger nej respekterar han, säger advokat Tore Noreberg.

Barnen har själva uttryckt en stark önskan att inte behöva träffa fadern.

- Äldsta dottern är 15 år. Efter tolv års ålder tas väldigt stor hänsyn till vad barnet tycker, säger advokat Jesper Hansen.

- Så fort pappan aktualiserats har barnen blivit oroliga.

Den överläkare som kontinuerligt mött barnen har lämnat utlåtanden som varit en viktig grund för beslutet i Falu tingsrätt.

- Jag ser överläkarens yttrande och barnens egen vilja som viktigaste skälen till det här beslutet, säger Jesper Hansen.

Pappans advokat har ännu inte tagit del av domen i sin helhet, men är redan nu säker på att den kommer att överklagas.

- Det finns rättsfall där barnen fått träffa sin far trots att han är dömd för mord, säger advokat Tore Noreberg.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons