Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördad fogde ger namn åt gata

Annons

Kommunens namnkommitté ska nu undersöka om de bonde utefter vägen accepterar det.

Nybyggnationen på Korsarvet har börjat och det behövs adresser till fastigheterna utefter de odöpta vägarna.

Den största vägen ska kort och gott heta Korsarvsvägen beslutade namnkommittén.

Men två mindre vägar ska de boende få tycka till om. Det fanns ett förslag att en av dem skulle döpas till Bäverstigen. Men det tyckte inte namnkommittén. Ordet bäver förknippas med Bjursås där det för övrigt finns en väg som heter just Bäverstigen.

Kommittén vill i stället döpa vägen till Håkan Jönssons väg efter en fogde med det namnet som bodde på Korsarvet i slutet på 1500-talet. I anslutning till vägen finns dessutom rester av en husgrund som tros ha varit Håkan Jönssons källare.

Denne Håkan Jönsson gick ett dystert öde tillmötes. Han mördades av närboende bönder 1598 i något som kallas för Näftåget. Det står för det uppror som bönder gjorde mot fogdarna vid den tiden och själva namnet kommer av fogden Jacob Näf som mördades i Stora Tuna.

En annan liten vägstump på Korsarvet föreslås döpas till Marits väg. Även hon är en historisk person som levt i området. Hon var för övrigt den första personen därifrån som omnämnts i skrift. Hon fanns upptagen som hustru Marit i uppbördslängden för Elsborgs lösen 1571. Enligt den fick hon skatta för 15 marker koppar, två kor och tre getter.

Nu återstår att se om Korsarvsborna accepterar att gatorna döps efter Håkan Jönsson och Marit.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons