Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mord eller självförsvar?

Annons

I går hölls tingsrättsförhandlingarna mot den 58-årige man som misstänks för knivdådet på Jakobsgårdarna. Händelsen utspelade sig under natten mot den 20 december förra året.

Tidigare under kvällen hade 58-åringen firat sin kommande födelsedag tillsammans med en kvinnlig bekant och hennes före detta pojkvän. Men under festligheterna uppstod ett mindre bråk mellan det gamla paret och kvinnan lämnade lägenheten.

Kvar blev de båda männen.

- Jag gick in på toaletten. Katten följde med, så jag pratade lite med den.

- När jag kom ut mötte mannen upp mig och slog mig i ansiktet, berättar den misstänkte mannen.

Slaget var hårt. Blödande från näsan försökte lägenhetsinnehavaren lugna ner sin gäst. Det gick bra. En stund.

- Han sade förlåt, förlåt. Sedan satt vi tysta en stund, innan jag föreslog att vi skulle ringa en taxi åt honom. Jag ville att han skulle gå, så att jag kunde gå och lägga mig...

Men först ville 58-åringen ha en smörgås. Han gick därför ut i köket och tog fram bröd och en kniv. Någon lök och lax hann han däremot inte ta ut ur kylen, innan han överfölls bakifrån.

Gästen hade fått ett nytt raseriutbrott.

- Allt gick så fort. Jag snurrade runt. Han slog mig hårt i magen. Jag blev rädd och försökte ta mig ut därifrån...

När 58-åringen äntligen lyckades ta sig loss och fly, låg gästen kvar på golvet. Han hade fått ett knivhugg i bröstet. Minuterna senare var han död. Han förblödde av sårskadan i kombination med den höga alkoholkoncentrationen i kroppen.

Var det mord? Nej, försvaret anser inte det.

Enligt 58-åringens egna berättelse hade han nämligen ingen aning om att kniven träffat offret, när han flydde i panik ut från lägenheten. Det fick han veta först när polisen kom till platsen.

- Det var en olyckshändelse. Och det finns ingenting som motsäger det i vare sig vittnesmål eller rättsmedicinsk undersökning, säger Fredrik Sandberg, 58-åringens advokat.

Var det självförsvar? Nej, enligt kammaråklagare Gun-Britt Ström bedömning kan det inte vara det. Och hon har flera förklaringar till det.

För det första måste mannen ha varit medveten om att han höll i kniven när han överfölls av sin gäst.

För det andra har han i tidigare förhör sagt att han hjälpte offret att lägga sig ner, efter det att kniven gått in i magen.

Och för det tredje, mannen tog hjälp av en granne när polisen skulle larmas. Patrullen fick uppgifter om att en knivskärning ägt rum.

- Men i övrigt tror jag att det gått till som han själv uppgett, säger åklagaren.

Rätten ska nu ta ställning till vilken version som är den mest troliga. Mord eller självförsvar? Dom meddelas om en vecka.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons