Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moras sopor till Borlänge?

Annons

Sop- och avfallshanteringen i Mora är en "brännande" fråga som måste avgöras inom kort. Dels kommer Kråkbergstippen att stängas 2008, eftersom tippen inte klarar av att följa EU-direktiven om deponering av avfall från1999. Dels klarar sopvärmeverket i Mora inte de nya förbränningsdirektiven.

Tjänstemän och politiker i de fem kommunerna diskuterar sedan en tid tillbaka den framtida avfallshanteringen i norra Dalarna, men har ännu inte tagit slutgiltig ställning.

Tre huvudalternativ finns inför framtiden:

1) Samarbete med Sydkraft Ecoplus kring en nybyggnad av avfallsförbränningsanläggning (sopvärmeverk) i Mora.

2) Samarbete med kommunerna i Dala Mitt och Dala Syd kring befintliga anläggningar i Borlänge och Ludvika.

3) Upphandling på "öppna marknaden".

Vad händer med fjärrvärmen om sopvärmeverket i Mora skulle skrotas?

- Om avfallsförbränningen i Mora läggs ner, bygger Sydkraft Mälarvärme troligen en ny biopanna för att ersätta värmen från avfallsförbränningen, säger miljöingenjör Christina Holback vid Mora kommun.

Det bekräftas av Kjell-Åke Wallström, platschef vid Sydkraft Mälarvärme i Mora, som säger att i så fall finns det ingen anledning att bygga biopannan där värmeverket ligger i dag.

- I så fall lutar det åt att bygga på Vattumyren.

Att bygga ett nytt sopvärmeverk i Mora skulle kosta cirka 100-140 miljoner kronor.

Sydkraft vill bygga en ny anläggning i Mora för förbränning av både hushålls- och industriavfall, förutsatt att långsiktiga avtal (cirka 10 år) kan tecknas med kommunerna i norra Dalarna.

Sydkraft har i dag tillstånd att bygga en anläggning som kan bränna 25 000 ton. Enligt Kjell-Åke Wallström ligger det framtida behovet på 30 000 ton. Eftersom en tillståndsprocess tar 1,5-2 år, är det hög tid för kommunerna att bestämma sig.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons