Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraparkens framtid vållar politisk oenighet

Annons

Moraparken och dess anläggningar är definitivt en tillgång för Mora kommun.

Det anser Tomas Lind, centerpartist, och sedan i våras ny ordförande i Moraparkens styrelse.

Inför senaste valet lanserade centerpartiets valprogram möjligheten att sälja hotelldelen och hyra ut Moraparkens restaurang.

- Men sedan jag fördjupat mig i Moraparkens totala verksamhet är det bästa alternativet att kommunen håller i en fortsatt upprustning och utveckling av camping, hotell och huvudbyggnad.

Alla partier i Mora står bakom den här satsningen utom moderaterna, som annars sympatiserar med den borgerliga styrningen av Mora kommun.

Gunnel Söderberg, tidigare kommunalråd och taleskvinna för moderaterna, ser uthyrning av Moraparkens hotell, camping och restaurang som den bästa lösningen.

- En entreprenör kan driva det minst lika bra som Mora kommun, säger Gunnel Söderberg.

- Dessutom är det fel att Mora kommun ger 1,3 miljoner i subventioner till en anläggning, som konkurrerar med liknande näringar i Mora.

Tomas Lind tycker att kritiska påståenden om illojal konkurrens känns mossiga och saknar verklighetsförankring. Hans uppfattning i ärendet har totalt stöd av styrelsen, där centerns Helena Burtus och Mats Gunnar Eriksson ingår tillsammans med s-veteranerna Arne Pettersson och Bigitta Sohlberg. Tomas Lind pekar framförallt på behovet av att en gång för alla ge arbetsro för styrelse, ledning och personal på Moraparken inför satsningen på framtiden.

Tomas Lind använder ordet uppdragsersättning för kommunens stöd på 1,3 miljoner för senaste året.

- Det är den lägsta summan som förekommit sedan 1985, då den nådde en topp med 6,5 miljoner.

Enligt Tomas Lind går cirka 700 000 kronor av kommunens ersättning tillbaka i stöd till de idrottsrörelser och kulturarrangemang som nyttjar Moraparken.

- I realiteten bidrar Moraborna med två öre i skattepengar till verksamheten. Jag tror de accepterar den minimala skattebördan för att kommunen ska kunna hålla med en sådan komplett anläggning som Moraparken är på väg att bli.

Tomas Lind konstaterar att Mora camping har renoverats med 1,5 miljoner till en fyrstjärnig standard. Antalet gästnätter är 80 000. Målsättningen är att öka den beläggningen med 50 procent.

Receptet är att mera aktiviteter för både barnfamiljer och äldre åldersgrupper lockar nya campinggäster och förmår stamgäster att stanna längre.

För drygt fyra miljoner har standardnivån förändrats på Mora parkens hotell. 50 av hotellets 75 rum har från lågbudget boende byggts om till högkvalitativa hotellrum. Liksom i hotellets övriga nybyggda delar, har den nya boende interiören en medveten dalaprägel till både färg och form i alternativa dubbel eller tre bäddsrum.

Enligt Tomas Lind har renoveringen till attraktiva hotellrum med hög standard varit helt nödvändig.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons