Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraparken får pengar till stugby

Annons

En oenig kommunstyrelse sade på tisdagen ja till Moraparken AB:s önskan om utökad kommunal borgen från 15 till 25 miljoner kronor, samt att genom nyemission tillskjuta fem miljoner kronor till den planerade stugbyn med tolv nya parhus.

Moraparken förbinder sig att inte resa skadeståndsanspråk på Mora kommun, ifall en eventuell översvämning framöver skulle skada stugor, inklusive inventarier och omgivande mark i den blivande stugbyn.

Moderaten Gunnel Söderberg och vänsterpartisten Rainer Hielle yrkade avslag på Moraparkens begäran.

- Vi moderater säger nej av ideologiska skäl, säger Gunnel Söderberg. Jag förstår behovet av en stugby, men då ska Moraparken AB klara av att finansiera den själv. Det finns säkert också privata entreprenörer som skulle vilja bygga en stugby om de fick fem miljoner kronor och en utökad borgen med tio miljoner kronor till projektet. Pengarna fanns inte ens avsatta i årets budget, utan kommer nu istället att påverka likviditeten.

- Dessutom, säger Gunnel Söderberg, fick campingens förra arrendatorer, Eric Erlandsson och Sigge Bröms, tidigare nej till att bygga på samma plats på grund av översvämningsrisken.

I antagen översiktsplan bedöms de centrala delarna av Mora, som ligger inom markområden med höjdnivåer under plus 165 meter, som översvämningshotat område. Området för den planerade stugbyn ligger något lägre, cirka plus 162,5 till plus 164,5 meter. Det innebär alltså att det finns risk för översvämning.

Moraparken AB kommer nu, som vi berättat tidigare, att bygga en stugby om tolv parhus med totalt 24 lägenheter. Det finns, enligt bolaget, en stor efterfrågan på självhushållningsstugor i centrala Mora.

Byggandet av stugbyn ska finansieras dels med egna lån i Kommuninvest på nio miljoner kronor, investeringsstöd från länsstyrelsen på drygt tre miljoner kronor samt nyemissionen på fem miljoner kronor.

Årsmöte

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons